E┼čti hipertensiv? Afl─â cum te poate ajuta soarele!

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Edinburgh au descoperit c─â razele ultraviolete aduc beneficii hipertensivilor.

Astfel, soarele contribuie la eliberarea monoxidului de azot stocat ├«n corp ├«n circula┼úia sangvin─â, ceea ce duce la relaxarea vaselor de s├ónge ┼či la sc─âderea tensiunii arteriale.

Dr. Richard Weller, senior lector ├«n dermatologie de la Universitatea din Edinburgh, coordonatorul cercet─ârii, a atras aten┼úia c─â este nevoie totu┼či de teste suplimentare pentru a recomanda soarele ca tratament ├«n hipertensiune.

În cadrul cercetării, a fost monitorizată tensiunea arterială a 24 de voluntari. Acestora li s-a cerut să stea 20 de minute sub o lampă de bronzat, controlându-se nivelul de raze ultraviolete.

S-a constatat c─â dup─â expunerea la aceste raze, tensiunea arterial─â a voluntarilor a sc─âzut ┼či s-a men┼úinut astfel timp de o or─â.

Razele ultraviolete au beneficii pentru sănătate, prin sintetizarea în corp a vitaminei D, însă tot ele sunt principala cauză a apariţiei cancerului de piele, atrag atenţia medicii.

Hipertensiunea arterial─â, care afecteaz─â un sfert din popula┼úia lumii, este unul dintre factorii importan┼úi implica┼úi ├«n producerea infarctului ┼či a accidentului vascular cerebral.