Eşti fumător? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii de la University College din Londra au recurs la un eşantion de 5.000 de bărbaţi şi 2.000 de femei, cu vârsta medie de 56 de ani. Testele au fost desfăşurate în cursul a zece ani, iar rezultatul este că bărbaţii care au fumat pe toată perioada studiului au înregistrat cea mai severă scădere a capacităţilor cognitive - funcţiile intelectuale legate de gândire, memorie, învăţare sau comunicare. Totodată, bărbaţii care s-au lăsat de fumat cu zece ani înainte de teste prezentau şi ei un risc mai mare de declin cognitiv. În cazul femeilor, însă, nu au fost înregistrate schimbări semnificative, indiferent că acesteau erau fumătoare sau foste fumătoare. Cercetătorii îşi propun să afle motivele pentru care există astfel de diferenţe.

O bună modalitate prin care persoanele se pot lăsa de fumat este mişcarea, potrivit mai multor cercetări realizate în ultimul timp. Prin alergare ne menţinem sănătoşi, prevenim boli, dar şi scăpăm de vicii precum nicotina şi alcoolul.

Alergarea este un aliat desăvârşit în lupta pentru a scăpa de dependenţa de tutun. Orice medic specializat recomandă schimbarea regimului de viaţă a fumătorului.

Specialiştii recomandă activitatea fizică ca soluţie atunci când persoana doreşte să renunţe la fumat, mai ales că alergatul poate deveni o dependenţă benefică pentru sănătate, valorizatoare, care îţi dă emoţii pozitive şi te ajută să rezişti tentaţiei de a reveni la cea pe care ai înlocuit-o.