Eşti expusă fumului de ţigară? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Mai exact, rezultatele celui mai recent studiu în domeniu au arătat că persoanele care sunt expuse fumatului pasiv pot intra cu doi ani mai rapid la menopauză, spre deosebire de cele care nu au acest viciu.

De asemenea, specialiştii spun că persoanele care fumează, cât şi cele care au fumat au un risc de 14% să aibă probleme de fertilitate, în timp ce fumatul pasiv creşte această predispoziţie la 18%.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date obţinute de la 79.690 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 de ani, care au trecut prin etapa de menopauză.

Iniţial, cercetătorii au verificat informaţii privind obiceiurile lor: dacă au fumat de-a lungul vieţii sau dacă au fost expuse fumului de ţigară, dacă au avut probleme de fertilitate, dar şi vârsta la care au intrat la menopauză.

Dintre participante, 15,4% au spus că au avut probleme legate de fertilitate, ele încercând să conceapă un copil pe o perioadă mai mare de 12 luni.

Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că fumatul, chiar şi cel pasiv este asociat cu problemele de fertilitate în rândul voluntarelor, dar şi cu menopauza timpurie.

„Acesta este primul studiu de amploare care analizează legătura dintre fumat sau expunerea la fumat şi riscul de infertilitate şi de menopauză timpurie. Rezultatele ar trebui să le convingă pe femei să evite fumatul, indiferent că este vorba de cel activ sau cel pasiv“, au explicat oamenii de ştiinţă care au participat la studiu.