Eşti bolnav? Unele suplimente de vitamine îţi pot face rău!

1 2 jpg jpeg

Un studiu american recent a arătat că administrarea suplimentelor de calciu şi de vitamina D pentru protecţia contra pierderii osoase cauzate de terapia hormonală în cazul cancerului de prostată poate face mai mult rău decât bine.

„Unele afecţiuni modifică felul în care organismul foloseşte vitaminele şi mineralele. În plus, pot exista interacţiuni medicamentoase care influenţează siguranţa suplimentului sau acţiunea medicamentoasă”, explică profesorul Hilary Powers de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.

Experţii spun că acesta este cazul vitaminelor din suplimente, nu din alimentaţie.

Persoanele cu psoriazis trebuie să evite excesul de vitamina A (poate agrava problemele cutanate), iar celor cu boli de inimă le-ar putea pune probleme dozele mari de vitamina E şi de potasiu.

Suplimentele cu vitamina B3, cunoscută şi ca niacină, ar putea creşte glicemia, de aceea nu sunt indicate celor cu diabet, iar vitamina A şi fosforul nu sunt recomandate celor cu osteoporoză.

Persoanele cu boli ale rinichilor ar trebui să nu ia doze mari de calciu. De asemenea, vitamina A poate interacţiona cu tetraciclina (administrată, de exemplu, în caz de ulcer provocat de Helicobacter pylori).