E┼čti bolnav? Unele suplimente de vitamine ├«┼úi pot face r─âu!

1 2 jpg jpeg

Un studiu american recent a ar─âtat c─â administrarea suplimentelor de calciu ┼či de vitamina D pentru protec┼úia contra pierderii osoase cauzate de terapia hormonal─â ├«n cazul cancerului de prostat─â poate face mai mult r─âu dec├ót bine.

ÔÇ×Unele afec┼úiuni modific─â felul ├«n care organismul folose┼čte vitaminele ┼či mineralele. ├Än plus, pot exista interac┼úiuni medicamentoase care influen┼úeaz─â siguran┼úa suplimentului sau ac┼úiunea medicamentoas─âÔÇŁ, explic─â profesorul Hilary Powers de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.

Experţii spun că acesta este cazul vitaminelor din suplimente, nu din alimentaţie.

Persoanele cu psoriazis trebuie s─â evite excesul de vitamina A (poate agrava problemele cutanate), iar celor cu boli de inim─â le-ar putea pune probleme dozele mari de vitamina E ┼či de potasiu.

Suplimentele cu vitamina B3, cunoscut─â ┼či ca niacin─â, ar putea cre┼čte glicemia, de aceea nu sunt indicate celor cu diabet, iar vitamina A ┼či fosforul nu sunt recomandate celor cu osteoporoz─â.

Persoanele cu boli ale rinichilor ar trebui să nu ia doze mari de calciu. De asemenea, vitamina A poate interacţiona cu tetraciclina (administrată, de exemplu, în caz de ulcer provocat de Helicobacter pylori).