Este oficial: bărbaţii se orientează mai bine decât femeile

1 2 jpg jpeg

Specialiştii din Norvegia au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat mai multe scănări cerebrale de la mai mulţi voluntari (18 femei şi 18 bărbaţi).

În primă fază, cercetătorii le-au cerut participanţilor la studiu să găsească mai multe destinaţii de hărţi, tocmai pentru a le verifica spiritul de orientare.

Astfel, specialiştii au observat că bărbaţii au un simţ al orientării mult mai bine dezvoltat decât femeile, ei rezolvând cu 50% mai rapid task-urile.

Explicaţia lor este una simplă: reprezentanţii de sex masculin folosesc o altă parte din creier (anume hipocampusul) atunci când doresc să se orienteze, ceea ce face ca procesul să fie mult mai rapid.

În plus, ei se folosesc mult de coodonatele geografice (nord, sud, este şi vest), ceea ce facilitează orientarea.

„Spre deosebire de bărbaţi, femeile încearcă să se orienteze şi în funcţie de locurile pe care le cunosc, cum este coaforul, centrul medical, ceea ce face ca procesul de orientare să fie îngreunat. Bărbaţii gândesc diferit, simplificând situaţia, tocmai de aceea reuşesc să se orienteze mult mai uşor decât femeile“, a precizat Carl Pintzka, cercetător şef în cadrul Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie din Norvegia.