Este dovedit: de ce ne simţim obosiţi după ce devenim părinţi

1 2 jpg jpeg

Deşi ai tinde să spui că toate aceste stări apar ca urmare a lipsei somnului, oamenii de ştiinţă spun că ele sunt cauzate de desele întreruperi în ceea ce priveşte somnul din timpul nopţii. Mai exact, aceste întreruperi fac mai mult rău stării de spirit decât lipsa somnului.

Rezultatele celui mai recent studiu în domeniu au arătat atât femeile, cât şi bărbaţii se simt mai rău în timpul zilei dacă se trezesc mai multe ori pe timpul nopţii, spre deosebire de situaţia când ei dorm doar 4-5 ore pe noapte.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Johns Hopkins“ din Baltimore (SUA) au analizat starea a 62 de femei şi bărbaţi care au dormit timp de câteva nopţi într-un laborator special amenajat.

O parte dintre voluntari au dormit câte opt ore pe noapte, alţii au fost treziţi de mai multe ori până dimineaţa, iar cei din al treilea grup au dormit în jur de 4-5 ore toată noaptea.

După ce participanţii au răspuns la mai multe întrebări privind starea de spirit, de oboseală, specialiştii au ajuns la concluzia că se simţeau mai rău şi era mai irascibili voluntarii care au fost treziţi de mai multe ori pe timpul nopţii.

„Dacă somnul îţi este intrerupt de mai multe ori nu ai cum să reuşeşti să progresezi în ceea ce priveşte procesul de recuperare al organismului, etapă care are lor în timpul somnului de noapte. Cu siguranţă starea ta de a doua zi nu are cum să fie una bună dacă nu ai reuşit să te refaci pe parcursul nopţii“, afirmă Patrick Finan, cercetător în cadrul Universităţii „Johns Hopkins“ din Baltimore.