Epidemia cu virusul Zika ar putea dura 3 ani

1 2 jpg jpeg

Pandemia actuală de pe continentul latino-american nu poate fi combătută prin mijloacele existente de control, consideră echipa de specialişti de la Imperial College din Londra care a efectuat studiul. citat de Agerpres.

Cercetătorii subliniază numărul mare de zone gri care se menţin în legătură cu acest virus responsabil pentru cazurile de malformaţii congenitale la sugari şi în legătură cu alte infecţii din aceeaşi familie, cum ar fi febra dengue.

În acest stadiu al cercetării încă nu există nici un vaccin sau antiviral împotriva Zika, infecţie transmisă în principal prin ţânţarii din specia Aedes aegypti, dar care poate avea, de asemenea, transmitere sexuală. În special Brazilia este afectată de această maladie, cu peste 1,5 milioane de persoane infectate.

În conformitate cu modelul matematic utilizat de cercetători, următoarea epidemie de Zika ar putea să apară peste cel puţin zece ani, însă, între timp este posibilă apariţia unor mici focare.

Analizele noastre sugerează că răspândirea infecţiei cu Zika nu poate fi oprită şi că epidemia se va opri singură în următorii doi până la trei ani", a explicat profesorul Neil Ferguson, de la facultatea de sănătate publică de la Imperial College şi autorul principal al acestei lucrări. „Acest studiu utilizează toate datele disponibile pentru a înţelege modul în care epidemia va evolua, astfel încât să permită evaluarea ameninţării", a adăugat specialistul.

Din moment ce virusul nu poate infecta aceeaşi persoană de două ori, graţie sistemului imunitar care produce anticorpi, epidemia a ajuns la un stadiu în care există prea puţini oameni care să nu fi fost încă infectaţi pentru ca transmisia să continue, au explicat cercetătorii. Acesta este motivul pentru care o nouă mare epidemie nu poate izbucni mai devreme de zece ani, când apare o nouă generaţie care nu a fost încă expusă la Zika.

Această tendinţă este similară cu cea observată în alte epidemii, între care cea de Chikungunya, un virus similar cu Zika, pentru care au existat focare puternice urmate de perioade lungi de timp cu numai câteva cazuri.

Virusul a fost identificat în 1947 în Uganda la maimuţe şi primul caz de infectare umană a fost confirmat după şase ani în Nigeria.

Faptul că aceşti oameni au fost deja expuşi la dengue — un virus din aceeaşi familie cu Zika — poate juca un rol important în această epidemie. Mai multe studii sugerează că expunerea anterioară la dengue ar putea amplifica infecţia cu virusul Zika.

Infecţia cu Zika a atras atenţia autorităţilor mondiale din domeniul sănătăţii din cauza riscului serios pe care îl reprezintă pentru femeile însărcinate, putând provoca malformaţii ireversibile asupra fătului. La adulţi, în cele mai multe cazuri infecţia este uşoara şi, de multe ori, trece neobservată.

În cazuri rare, infecţia cu virusul Zika este legată de sindromul Guillain-Barré, care poate provoca paralizie temporară, aminteşte AFP.