Eliminarea infecţiei cu virusul hepatitic C este posibilă

1 2 jpg jpeg

Acţiunile întreprinse anul trecut, între care seminarul internaţional „Hepatita C de la condamnare la vindecare – Tratament şi Control” organizat în luna decembrie de Fundaţia Prof. Dr. Matei Balş, au relevat faptul că doar printr-o politică bine coordonată, eforturile medicale şi resursele alocate vor putea fi folosite eficient pentru eliminarea infecţiei cu VHC. Inclusă sub umbrela Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, eliminarea infecţiei cu virus hepatitic C până în 2030 este posibilă prin combinarea măsurilor de testare a populaţiei cu cele de asigurare a tratamentului antiviral adecvat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatită cronică cu virus hepatitic C (VHC) la nivel mondial. Dintre acestea, doar 20% (aproximativ 15 milioane) au fost diagnosticate, şi doar 5% (aproximativ 3 milioane) sunt tratate cu medicamente antivirale cu acţiune directă (medicamente care vindecă infecţia cronică cu VHC în peste 95% dintre cazuri). Atenţie!

În majoritatea cazurilor infecţia cronică cu VHC netratată evoluează spre ciroză şi cancer hepatic.

În acest context, OMS recomandă extinderea accelerată a diagnosticării şi tratării infecţiei cu VHC, respectiv identificarea a peste 90% dintre cazuri şi tratarea a peste 80% dintre cazurile identificate.

Separat de testarea medicală uzuală, au fost organizate anul trecut campanii de testare voluntară, circa 11.700 de testări stradale şi ale personalului medical din 10 judeţe. În România, se estimează că peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu virusul hepatitic C, iar 99% dintre infecţii apar în genotipul 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice.

Pentru anul acesta, direcţiile de acţiune recomandate vizează extinderea testării populaţiei şi asigurarea accesului larg la terapii antivirale eficiente.

2 jpg jpeg

„Avem în faţă o oportunitate extraordinară: aceea de a putea limita foarte mult sau chiar eradica în următorul deceniu această infecţie severă şi parşivă – infecţia cu virusul hepatitic C.

Sunt încrezător că în 2018, România va avea înţelepciunea de a face paşii necesari, de a lua deciziile şi măsurile necesare pentru a intra în mod real în controlul acestei infecţii”, declară dl. Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Virusul hepatitic C se poate depista în 2 etape:

-

Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu acest virus. Rezultatul pozitiv nu indică prezenţa hepatitei cronice (persoanele cu infecţii acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC, fără a avea hepatită cronică). Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.

-

Acest test caută prezenţa efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existenţa hepatitei cronice cu VHC la persoana respectivă.

Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenţei efective a virusului, existenţa sau nu a formei cronice de hepatită.

Testarea pentru depistarea infecţiei cu VHC se poate face la cele mai multe laboratoare acreditate din România.