Eliminarea calculilor renali, gratuit─â la un spital privat

1 2 jpg jpeg

Interven┼úia se poate face la Spitalul Sf. Constantin din Bra┼čov. ÔÇ×Spitalizarea dureaz─â o ora, se face o premedicatie minim─â, iar procedura prin care se fragmenteaz─â pietrele la rinichi ┼či ureter, elimin├óndu-se spontan pe cale natural─â, dureaz─â o jum─âtate de ora, f─âr─â a necesit─â interven┼úii endoscopice sau de chirurgie deschis─âÔÇŁ men┼úioneaz─â dr. Vitalie Mogoreanu, medic specialist urolog ┼či ┼čeful sec┼úiei de urologie ├«n cadrul spitalului Sf├óntul Constantin din Bra┼čov.

Calculii renali sunt sf─âr├óma┼úi f─âr─â incizii sau interven┼úie endoscopic─â, prin aplicarea undelor mecanice, calculii fiind ulterior elimina┼úi din organism pe cale natural─â. Aceast─â tehnic─â este pu┼úin dureroas─â pentru pacient, put├ónd fi efectuat─â chiar ┼či f─âr─â anestezie. Rat─â de succes a interven┼úiilor este foarte mare, dar variaz─â ├«n func┼úie de compozi┼úia, m─ârimea ┼či situa┼úia calculilor renali. Internarea ├«n spital nu este ├«n general necesar─â.

Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre pacien┼úii ce sufer─â de acest tip de afec┼úiune sunt supu┼či acestui tratament.

Condiţiile necesare pentru efectuarea gratuită a procedurii sunt:

- pacientul trebuie s─â fie asigurat CNAS;

- prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialist;

- efectuarea prealabil─â a consultatiei de urologie ┼či a ecografiei (tarif: 110 lei consulta┼úie urologie, 130 lei ecografie); pacien┼úii trebuie s─â efectueze de asemenea urocultur─â ┼či sumarul de urin─â;

- dacă pacienţii sunt sub tratament cu anticoagulante sau antiagregante plachetare (Aspenter, Tromboas, Plavix, Trombostop, Trombex, Sintrom etc) litotritia nu se poate efectua decât după un consult prealabil cu pregătirea pacientului specifică procedurii.