Efectele mucegaiul asupra sănătăţii tale (P)

1 2 jpg jpeg

Aparitia mucegaiul in interiorul unei locuinte este favorizata de mediile umede la contactul cu praful si alte particule din aer. In locuinte se pot dezvolta peste 200 de specii de microbi, care provoaca alergii dureri de cap, stari de depresie, si iti poate agrava chiar unele boli existente. Acesti spori de mucegai se raspandesc foarte usor pe calea aerului, iar in cantitati mari, devin periculosi pentru organismul uman.

Tu stii ce efecte poate avea mucegaiul asupra sanatatii tale si a familiei?

Cele mai intalnite probleme de sanatate pe care le genereaza sunt alergiile si iritatiile, ce apar ca urmare a inhalarii sau atingerii suprafetei respective. Printre primele semne ale reactiei alergice se regasesc: mancarimi ale pielii, stranut si migrene. La fel se intampla si in cazul iritatiilor.

Expunerea la suprafete de mucegai poate avea insa efecte mai periculoase asupra persoanelor care sufera da boli respiratorii si prezinta o imunitate slaba. Spre exemplu, persoanelor care sufera de astmă li se recomanda evitarea spatiilor inchise in care pot exista spori de mucegai.

Cum poti detecta zonele afectate de mucegai

Controleaza toate zonele locuintei care sunt propice pentru dezvoltarea mucegaiului: tapet, parchet. mocheta, pereti, etc. Nu toate zonele afectate de mucegai sunt insa vizibile cu ochiul liber si nu pot fi detectate usor, In acest sens, specialistii recomanda efectuarea procedeului de termografie in constructii.

Investigatia reprezinta citirea radiatiilor electromagnetice emise de elementele cladirii, in infrarosu, prin intermediul unor instrumente specializate si transformarea acestora intr-o serie de fotografii intitulate termograme - pete de culoare diferita, asociate unor anumite temperaturi.

Termografia in constructii detecteaza pierderile de caldura, scurgerile de energie ale imobilului, si ofera o serie de informatii valoroase despre posibile infiltratii si exfiltratii de aer, precum si infiltratii de apa. Astfel, zonele favorabile aparitiei mucegaiului, numite si punti termice, cat si cele deja afectate de mucegai, pot fi depistate foarte usor cu ajutorul termografiei.

Pe baza analizei efectuate de specialisti, se recomanda apoi sa se recurga la solutii de combatere a mucegaiului. Daca vrei sa investighezi intreaga situatie energetica a locuintei, poti opta si pentru efectuarea unui audit energetic- ofera informatii suplimentare despre constructie, din punct de vedere termotehnic si functional.