Efect nebănuit al excesului de cafea

1 2 jpg jpeg

Abuzul de cafea poate duce la îngrăşare, au descoperit oamenii de ştiinţă australieni de la Institutul Australian de Cercetări Medicale.

Iniţial, cercetătorii au vrut să cerceteze influenţa consumului de cafea asupra inimii. În schimb, au observat că un consum mai mare de cinci cafele pe zi favorizează acumularea kilogramelor. Acest lucru este pus pe seama acidului clorogenic prezent în cafea.

În cantităţi rezonabile, cafeaua ajută la scăderea tensiunii arteriale şi reduce acumularea de grăsimi. „Totuşi, atunci când se consumă cinci până la şase ceşti pe zi, efectul este invers”, explică omul de ştiinţă Vance Matthews.

Cercetarea a fost efectuată pe cobai. După ce le-a injectat în fiecare zi o doză de acid clorogenic, echivalentul a cinci ceşti de cafea, oamenii de ştiinţă au observat o retenţie anormală de grăsimi în celulele cobailor şi un grad mai mare de intoleranţă la glucoză şi de rezistenţă la insulină, factori de risc pentru apariţia diabetului zaharat de tip 2.

„Este o chestiune de dozaj. Un consum moderat de cafea, adică trei-patru ceşti de cafea pe zi, reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a diabetului, însă atunci când se depăşeşte această cantitate, efectul este invers”, explică Vance Matthews.