Ecranele luminoase pe timp de noapte pot cauza depresie

1 2 jpg jpeg

Specialiştii au descoperit că lumina puternică de la ecranului laptopului poate ridica nivelul unui hormon al stresului (cortizon) din organism, care poate îngreuna chiar şi procesul de învăţare.

Anumite celule din ochi, cunoscute sub numele de celule fotosensibile retiniene ganglion, se activează în contact cu lumina strălucitoare a ecranelor.

Astfel, această lumină poate afecta creierul, fiind tulburat procesul de memorare şi chiar starea de spirit a persoanei, a arătat studiul realizat pe cobai.

,,Am descoperit că expunerea pe timp de noapte la lumina pe care o produc ecranele, precum cel al laptopului, poate cauza depresie şi poate scădea funcţia cognitivă. Ca şi în cazul cobailor, pe întuneric lumina de la ecrane ne poate afecta starea de spirit. Cea mai indicată este folosirea simultană a unor lămpi sau a altei surse de lumină mai slabe”, a afirmat Samer Hattar, coordonatorul studiului şi profesor la Universitatea ,,Johns Hopkins” din SUA.

Impactul pe care îl are lumina ecranelor asupra creierului este cu atât mai important cu cât pe perioada iernii se întunecă mai devreme şi, în plus, la schimbările sezoniere pot apărea forme uşoare de depresie.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Natura”.