Doar 17% dintre românce au făcut un test Babeş-Papanicolau

1 2 jpg jpeg

La finele lunii iunie, Fundaţia Renaşterea a lansat Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat între ONG-uri, profesionişti din sistemul medical şi toţi cei interesaţi în a promova importanţa educaţiei şi prevenţiei în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, ovarian şi de sân.

Cu această ocazie, a fost iniţiată şi o cercetare amplă - „Afecţiuni oncologice feminine în România” – cu privire la impactul acestor trei tipuri de cancer în ţara noastră.

Primele rezultate ale studiului au arătat că rata de supravieţuire totală în România, în aceste forme de cancer este de doar 59,3%, comparativ cu o medie europeană de 69,4% (Globocan, 2012).

De asemenea, potrivit studiului, nu există proceduri clare care să susţină crearea şi funcţionarea unor echipe multidisciplinare de management al acestor afecţiuni şi al pacientelor, la aceasta adăugându-se abordări terapeutice uneori învechite.

Accesul limitat la investigaţii medicale şi tratament, precum şi lipsa de informare a femeilor, ne plasează în fruntea Europei în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de aceste trei boli. Spre exemplu, în timp ce în ţări precum Germania, Franţa sau Austria, peste 80% dintre femei au făcut un test Babeş Papanicolau cel puţin o dată în viaţă, în România, procentul este de doar 17%. Printr-un efort comun şi susţinut al tuturor actorilor cheie ai sistemului medical şi ai societăţii româneşti, le putem ajuta pe femeile din România să aibă mai multe şanse la viaţă”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

În etapa a doua a studiului „Afecţiuni oncologice feminine în România”, va fi analizată perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici şi pacienţi, dar şi pe baza datelor economice, va fi realizată o analiză a impactului economic şi social pe care aceste forme de cancer le au, în România anului 2016.

Toate demersurile din cadrul campaniei se vor concretiza printr-o serie de propuneri ce vor fi înaintate către autorităţi în vederea includerii lor într-o strategie naţională pentru sănătatea femeilor.

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii îşi propune să aducă în prim planul strategiei naţionale de sănătate un program dedicat sănătăţii femeilor, având ca obiective implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, precum şi creşterea gradului de informare asupra importanţei controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.