Dietele bogate în fructe pot încetini îmbătrânirea creierului

1 2 jpg jpeg

Declinul cognitiv e o etapă normală a procesului de îmbătrânire, însă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, pe o durată de aproape cinci ani, a arătat că persoanele de vârsta a treia care au ţinut cu stricteţe dieta MIND erau cu 7,5 ani mai tinere din punct de vedere cognitiv în comparaţie cu voluntarii care au respectat cel mai puţin regulile acestei diete.

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) reprezint─â un hibrid ├«ntre dieta mediteranean─â, bogat─â ├«n ulei de m─âsline ┼či legume, ┼či dieta DASH, conceput─â pentru a limita efectele hipertensiunii.

├Äntr-un studiu anterior, aceia┼či cercet─âtori americani au eviden┼úiat faptul c─â dieta respectiv─â poate s─â reduc─â riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer. Ea const─â ├«n 15 componente dietetice ┼či recomand─â persoanelor care o urmeaz─â s─â m─ân├ónce ├«n fiecare zi cel pu┼úin trei por┼úii de cereale integrale, o salat─â ┼či o alt─â legum─â ┼či s─â bea zilnic un pahar cu vin. Fasolea ┼či carnea de pas─âre ar trebui m├óncate cel pu┼úin de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â, iar carnea de pe┼čte o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â. Adep┼úii dietei MIND limiteaz─â drastic cantit─â┼úile aferente unui num─âr de cinci alimente considerate nes─ân─âtoase - carne ro┼čie, unt, margarin─â, br├ónz─â, paste, dulciuri ┼či preparate pr─âjite sau de la fast-food - pe care le m─ân├ónc─â, potrivit agen┼úiei Reuters, citat─â de Mediafax. Singurele fructe incluse ├«n dieta MIND sunt cele de p─âdure. Cercet─âtorii americani au testat capacitatea cognitiv─â pentru 960 de persoane cu v├órsta medie de 81,4 ani din 40 de c─âmine pentru b─âtr├óni din Chicago, ├«ntr-o perioad─â de 4,7 ani. Ei au descoperit un declin cerebral mult mai lent ├«n cazul persoanelor care au aderat cel mai mult la regulile impuse de dieta MIND. Studiul a fost publicat ├«n revista Alzheimer & Dementia.