Dieta DASH scade riscul apariţiei calculilor renali

1 2 jpg jpeg

Cunoscută sub denumirea de dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension - Mijloace Alimentare de a Stopa Hipertensiunea), regimul alimentar s-a dovedit a fi de ajutor în prevenirea şi tratarea cazurilor de pietre la rinichi.

La cercetarea, publicată în Jurnalul American al Afecţiunilor Renale, au participat 41 de persoane care au urmat timp de opt săptămâni atât dieta DASH, cât şi una săracă în oxalaţi de calciu, cei care favorizează apariţia formaţiunilor la nivelul rinichilor.

La finalul studiului, specialiştii au observat că participanţii care au urmat dieta DASH aveau un risc cu 35% mai redus de a dezvolta pietre la rinichi, spre deosebire de celălalt grup unde riscul scădea doar cu 14%.

,,Cea mai mare parte din persoane consumă o varietate de alimente la aceeaşi masă, nu doar un singur produs. Deci un plan de dietă care ajută la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi trebuie să se bazeze pe efectele mai multor alimente, decât pe a unui singur nutriment”, a afirmat Nazanin Noori, medic la Spitalul de Pediatrie din Toronto, Canada.

Dieta DASH este bogată în: fructe, legume, nuci, lactate cu un conţinut redus de grăsimi, puţine proteine animale, dulciuri şi ceareale rafinate.