Dieta care te fere┼čte de st─âri depresive

1 2 jpg jpeg

Acest tip de diet─â presupune consumarea multor fructe ┼či legume proaspete, a pe┼čtelui, a cerealelor integrale, a semin┼úelor, dar ┼či a uleiul de m─âsline.

├Än acela┼či timp, alimenta┼úia mediteraneean─â presupune un consum redus de carne, dar ┼či de produse procesate.

La cercetarea, realizat─â de oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea ÔÇ×Las Palmas de Gran CanariaÔÇť din Spania, au participat mai mult de 15.000 de persoane.

Dup─â 10 ani de studiu, speciali┼čtii spanioli au analizat obiceiurile alimentare ale voluntarilor ┼či i-au supus la mai multe investiga┼úii medicale.

Rezulatatele ob┼úinute au ar─âtat c─â dintre participan┼úi, 1.550 au fost diagnostica┼úi cu depresie ┼či urmau tratamente cu antidepresive. O mare parte dintre cei care sufereau de st─âri depresive nu aveau o alimenta┼úie tocmai echilibrat─â, ei obi┼čnuind s─â consume pu┼úine dintre alimentele specifice dietei mediteraneene.

ÔÇ×Nutrimen┼úii din fructe, din legume ┼či cei din semin┼úe, din fructele oleaginoase, dar ┼či consumul moderat de alcool sunt de ajutor c├ónd vine vorba de prevenirea st─ârilor depresive. Este clar c─â alimenta┼úia s─ân─âtoas─â nu numai c─â ne d─â o stare de bine, ci reduce ┼či riscul de apari┼úie a mai multor probleme de s─ân─âtate, cum sunt ┼či cele ce ┼úin de psihicul persoaneiÔÇť, a afirmat Almudena Sanchez-Villegas, medic ├«n cadrul Universit─â┼úii ÔÇ×Las Palmas de Gran CanariaÔÇť.

Rezultatele cercet─ârii au fost publicate ├«n Jurnalul Medical ÔÇ×BMC MedicineÔÇť.