Dializa de trei ori pe săptămână ar putea fi insuficientă

1 2 jpg jpeg

Persoanele care fac hemodializă au un risc mai mare de a fi internate din cauza infarctului sau a altor complicaţiilor cardiace, arată un studiu amplu finanţat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA şi desfăşurat în perioada 2005-2008.

Specialiştii au analizat datele medicale a 32.000 de persoane hemodializate de trei ori pe săptămână, vârsta medie a acestora fiind 62 de ani, un sfert dintre voluntari fiind sub tratament de un an sau mai puţin.

După aproape doi ani de hemodializă, 41% dintre pacienţi muriseră, în 17% din situaţii, cauza decesului fiind complicaţiile cardiace. Pentru cei care făceau hemodializă lunea, miercurea şi vinerea, cea mai riscantă zi era lunea, iar marţea era zi vulnerabilă pentru cei care urmau schema de tratatment marţi-joi-sâmbătă.

Riscul de spitalizare din cauza infarctului era dublu după cele două zile pauză. Pentru a reduce riscul complicaţiilor, specialiştii îi sfătuiesc pe cei care urmează dializă să aibă o dietă sănătoasă şi să se hidrateze urmând indicaţiile medicului.

În prezent, se fac studii pentru a se determina dacă mai multe şedinţe de hemodializă pe săptămână ar putea reduce riscul de complicaţii cardiace.