Diabetul şi hipertensiunea, asociate cu problemele de memorie

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de oamenii care nu au boli cronice, cei cu diabet şi hipertensiune au un risc mai mare de să aibă probleme de memorie şi de gândire.

La studiul, publicat în Jurnalul Medical ,,Neurology”, au participat 1.437 de persoane cu vârsta medie de 70-80 de ani, care aveau probleme de memorie.

După ce le-au analizat istoricul medical, mai exact bolile care au fost diagnosticate în intervalul de vârstă 40-64 de ani, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că participanţii care sufereau de diabet sau erau hipertensivi aveau la bătrâneţe mai multe probleme cognitive.

Mai exact, scanările cerebrale realizate participanţilor au arătat că cei care au fost diagnosticaţi după 40 de ani cu diabet şi hipertensiune aveau cu 2,9% mai mic creierul, spre deosebire de ceilalţi participanţi.

,,Bolile cronice care apar la vârsta mijlocie au un impact semnificativ asupra creierului. Ele sunt asociate cu riscul de apariţie a leziunilor la nivelul creierului, leziuni care pot cauza mai târziu probleme de memorie, de gândire”, a precizat Rosebud O. Roberts, profesor la Clinicas Mayo din Rochester, SUA.