Diabetul poate provoca apariţia demenţei

1 2 jpg jpeg

Se pare ca ├«n cazul persoanelor diabetice abilitatea de a controla nivelul de zah─âr din s├ónge scade, fapt care duce la declinul func┼úiilor cognitive, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Cercet─âtorii spun c─â declinul func┼úiilor cognitive poate fi remarcat ├«nc─â din primii doi ani de la declan┼čarea diabetului, o maladie destul de r─âsp├óndit─â ┼či insuficient diagnosticat─â ├«n r├óndul popula┼úiei. Potrivit speciali┼čtilor, cre┼čterea cazurilor de diabet de tipul II este str├óns asociat─â cu num─ârul din ce ├«n ce mai mare de persoane obeze ┼či cu sedentarismul. La noul studiu au participat 40 de voluntari, cu o v├órst─â medie de 66 de ani, monitoriza┼úi timp de doi ani. Un num─âr de 19 persoane erau diagnosticate cu diabet de tipul II, iar 21 nu sufereau de aceast─â boal─â. Voluntarii au efectuat teste pentru a li se evalua func┼úiile cognitive ┼či de memorare, li s-au scanat creierele pentru a stabili volumul acestora ┼či nivelul fluxului sangvin, li s-au f─âcut analize pentru a se stabili glicemia ┼či nivelul de inflama┼úie din organism. Speciali┼čtii au descoperit c─â, ├«n aceast─â perioad─â, bolnavii de diabet au ├«nregistrat un declin semnificativ ├«n ceea ce prive┼čte func┼úia cognitiv─â, fapt care a avut un impact asupra unor activit─â┼úi banale, precum capacitatea de a g─âti ┼či de a se sp─âla.

ÔÇ×Un flux sangvin regulat permite creierului s─â distribuie s├óngele ├«n zone care au o activitate mai intens─â ├«n timpul efectu─ârii anumitor sarcini. Rezultatele noastre arat─â c─â diabetul ┼či glicemia crescut─â au un efect cronic negativ asupra func┼úiilor cognitive ┼či capacit─â┼úii de a lua decizii", a afirmat coordonatorul studiului, profesorul Vera Novak.

Speciali┼čtii sper─â c─â studii ulterioare vor ajuta la explorarea acestui risc mai ridicat de demen┼ú─â pentru persoanele care sufer─â de diabet.