Diabetul poate fi tratat. Află cum

1 2 jpg jpeg

Cum ajung celulele neurale să producă insulină

În laboratoarele Institutului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologii Avansate din Tsukuba (Japonia), celulele stem neurale au fost transformate în celule pancreatice, care produc insulină.

Metodă aplicată experimental, o reuşită imensă

Această metodă a fost aplicată deja pe şobolani cu diabet. A fost un real succes. Se pare că şobolanii au scăpat de această boală. Vestea şi mai bună constă în faptul că cercetătorii cred cu tărie că această metodă va putea fi aplicată şi la oameni, şi asta în cazul ambelor tipuri de diabet.

Cum se desfăşoară procedura

Celulele stem sunt extrase prin nasul pacientului, din bulbul olfactiv sau din hipocamp. Apoi, aceste celule sunt injectate cu o proteină umana care determină producerea de insulină.

Dupa 14 zile în care celulele stem se multiplică, ţesutul rezultat este plasat pe o foiţă subţire de collagen. Ansamblul rezultat este plasat prin operaţie deasupra pancreasului bolnav.

Când se văd primele rezultate

După doar o săptămână de la intervenţia chirurgicală, concentraţia de insulin din sângele şobolanilor ce au avut diabet a egalat-o pe cea din sângele şobolanilor sănătoşi. În plus, nivelul glicemiei revenise la normal.