Diabetul poate fi tratat. Afl─â cum

1 2 jpg jpeg

Cum ajung celulele neurale s─â produc─â insulin─â

├Än laboratoarele Institutului Na┼úional pentru ┼×tiin┼ú─â ┼či Tehnologii Avansate din Tsukuba (Japonia), celulele stem neurale au fost transformate ├«n celule pancreatice, care produc insulin─â.

Metod─â aplicat─â experimental, o reu┼čit─â imens─â

Aceast─â metod─â a fost aplicat─â deja pe ┼čobolani cu diabet. A fost un real succes. Se pare c─â ┼čobolanii au sc─âpat de aceast─â boal─â. Vestea ┼či mai bun─â const─â ├«n faptul c─â cercet─âtorii cred cu t─ârie c─â aceast─â metod─â va putea fi aplicat─â ┼či la oameni, ┼či asta ├«n cazul ambelor tipuri de diabet.

Cum se desf─â┼čoar─â procedura

Celulele stem sunt extrase prin nasul pacientului, din bulbul olfactiv sau din hipocamp. Apoi, aceste celule sunt injectate cu o protein─â umana care determin─â producerea de insulin─â.

Dupa 14 zile în care celulele stem se multiplică, ţesutul rezultat este plasat pe o foiţă subţire de collagen. Ansamblul rezultat este plasat prin operaţie deasupra pancreasului bolnav.

Când se văd primele rezultate

Dup─â doar o s─âpt─âm├ón─â de la interven┼úia chirurgical─â, concentra┼úia de insulin din s├óngele ┼čobolanilor ce au avut diabet a egalat-o pe cea din s├óngele ┼čobolanilor s─ân─âto┼či. ├Än plus, nivelul glicemiei revenise la normal.