Diabetul accelerează îmbătrânirea creierului

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii ,,Johns Hopkins" din Maryland, Statele Unite ale Americii, au descoperit că, în cazul adulţilor, diabetul accelerează îmbătrânirea creierului cu cinci ani, în medie, potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Internal Medicine, citat de Mediafax.

Diminuarea capacit─â┼úii de memorare ┼či a altor func┼úii cognitive este puternic legat─â de dezvoltarea demen┼úei, o pierdere a capacit─â┼úilor mintale suficient de important─â pentru a interfera cu activit─â┼úile cotidiene ale unei persoane, au ar─âtat cercet─âtorii.

ÔÇ×Lec┼úia pe care o ├«nv─â┼ú─âm de aici este c─â, pentru a avea un creier s─ân─âtos la 70 de ani, trebuie s─â m├ónc─âm s─ân─âtos ┼či s─â facem exerci┼úii de la v├órsta de 50 de ani", a spus Elizabeth Selvin, profesoar─â de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins.

Potrivit lui Selvin, simpla scădere în greutate cu 5 până la 10% poate împiedica apariţia diabetului.

Un nivel prea ridicat de zah─âr ├«n s├ónge poate d─âuna ┼úesuturilor ┼či sistemului vascular al ├«ntregului organism, mai spune cercet─âtoarea, ad─âug├ónd c─â diabetul este legat de orbire, afecteaz─â rinichii ┼či termina┼úiile nervoase.

ÔÇ×Dac─â vom putea face mai multe pentru prevenirea ┼či controlul diabetului, vom putea preveni demen┼úa la un mare num─âr de persoane. Chiar dac─â nu vom putea ├«nt├órzia instalarea demen┼úei dec├ót cu c├ó┼úiva ani, acest lucru va avea un impact major asupra popula┼úiei, asupra calit─â┼úii vie┼úii ┼či asupra costurilor privind ├«ngrijirea b─âtr├ónilor", a declarat Elizabeth Selvin.

Cercet─âtorii au utilizat date provenind de la un studiu privind ,,riscurile de ateroscleroz─â ├«n cadrul diferitelor popula┼úii", care a debutat ├«n 1987 ┼či a urm─ârit 15.792 de persoane de v├órst─â mijlocie din statele americane Maryland, Carolina de Nord, Minnesota ┼či Mississippi.