Diabeticii, mai expuşi problemelor cu tiroida

1 2 jpg jpeg

Cele mai expuse bolilor tiroidei sunt femeile, indiferent dacă au sau nu diabet, riscul fiind de 8%, afirmă medicul endocrinolog Betul Hatipoglu de la Clinica din Cleveland, Ohio.

„Le spun pacienţilor mei că afecţiunile tiroidei şi diabetul zaharat de tip 1 sunt boli surori sau seamănă cu ramurile aceluiaşi copac. Fiecare este diferită, însă rădăcina este aceeaşi. Această rădăcină este autoimunitatea, adică sistemul imun atacă părţile endocrine sănătoase”, spune dr. Betul Hatipoglu.

Există o mare probabilitate ca bolile autoimune să fie transmise din generaţie în generaţie. Astfel, dacă un părinte are probleme cu tiroida, copilul său este mai expus diabetului zaharat de tip 1. Riscul genetic este posibil să fie favorizat şi de factori de mediu. De asemenea, cei cu diabet de tipul 1 pot face şi boala celiacă, o altă afecţiune autoimună.

La persoanele cu diabet, creşeterea în greutate poate fi pusă pe seama insulinei, însă acumularea kilogramelor în plus poate fi cauzată şi de problemele cu tiroida.