Dezordinea din cameră îţi poate afecta somnul

1 2 jpg jpeg

De asemenea, specialiştii susţin că lucrurile aruncate în dezordine ne pot afecta în timp şi sănătatea mentală, riscul de apariţia a tulburărilor de acest fel fiind destul de ridicat.

Cercetătorii ma atrag atenţia că dezordinea din locuinţă poate duce în timp la apariţia tulburării obsesiv compusive de a aduna tot mai multe lucruri, fără să avem nevoie de ele.

,,Faptul că lucrurile sunt împrăştiate peste tot în casă, în special în camera în care dormim, ne poate face să devenim anxioşi, aparent fără motiv. Dezordinea nu afectează doar somnul (adormim mult mai greu decât de obicei), ci ne perturbă şi starea de spirit şi activităţile casnice de peste zi”, a afirmat Pamela Thacher, psiholog în cadrul Universităţii ,,St Lawrence” din New York, SUA.

La cercetare au 83 de persoane. În primă fază, specialiştii i-au pus pe voluntari să răspundă la mai multe întrebări legate de ordinea din locuinţă, dacă aveau obiceiul de a aduna lucruri, dar şi dacă sufereau de tulburări de somn.

Pe baza răspunsurilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că participanţii care nu erau foarte atenţi la capitolul curăţenie aveau mai multe probleme cu somnul, spre deosebire de ceilalţi.