Depisteaz─â la timp hepatita C!

1 2 jpg jpeg

Verificarea se face ├«n Bucure┼čti, la Pia┼úa Unirii ┼či Pia┼úa Bucur-Obor, ├«ntre orele 9.00 ┼či 17.00, cu ajutorul unor teste rapide din saliv─â, non-invazive, rezultatul fiind disponibil ├«n 20 minute. Realizarea test─ârii se face de medici voluntari, ├«n cadrul unor caravane medicale organizate ├«n puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului popula┼úiei la testare.

Test─ârile se fac ├«n cadrul campaniei ÔÇ×Hepatita C. Testeaz─â-te acum! Testeaz─â-te aici!ÔÇŁ demarat─â de Societatea de Boli Infec┼úioase ┼či HIV/SIDA ┼či Asocia┼úia SOS Drepturile Pacien┼úilor Proiectul se realizeaz─â ├«n parteneriat cu Institutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase ÔÇŁProf. Dr. Matei Bal┼čÔÇŁ, cu sus┼úinerea Ministerului S─ân─ât─â┼úii.

2 jpg jpeg

Mulţi bolnavi de hepatita C n-au simptome

De┼či infec┼úia cu VHC poate fi tratat─â cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu ┼čtiu c─â sufer─â de aceast─â afec┼úiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii estimeaz─â c─â, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC ┼čtiu c─â au aceasta afec┼úiune ┼či doar 10% din cei diagnostica┼úi sunt sub tratament.

├Än multe cazuri hepatita C poate r─âm├óne nediagnosticat─â timp de mai mul┼úi ani deoarece simptomele pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseal─â, probleme ┼či dureri digestive, probleme ale pielii, depresie ┼či insomnie sunt cele mai des ├«nt├ólnite simptome ale acestei afec┼úiuni ┼či toate pot avea ┼či alte cauze. Din acest motiv, infec┼úia cu virusul hepatitei C (VHC) este adesea nediagnosticat─â p├ón─â ├«n momentul ├«n care apar complica┼úii hepatice severe.

1 2 jpg jpeg

95% dintre persoanele cu hepatit─â cronic─â se pot vindeca

Infec┼úia cronic─â cu virusul hepatitei C (VHC) este o problem─â major─â de s─ân─âtate public─â la nivel global, estim├óndu-se c─â ├«n prezent peste 70 milioane de persoane sufer─â de aceast─â afec┼úiune. ├Än marea majoritate a cazurilor, infec┼úia cu VHC evolueaz─â spre ciroz─â ┼či cancer hepatic.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 71 de milioane de oameni au infecţie cronică cu virusul hepatitei C la nivel global, iar aproximativ 399.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C.

În România, prevalenţa infecţiei cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC, iar 99% dintre infecţii aparţin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice.

Medica┼úia antiviral─â poate vindeca p├ón─â la 95% dintre persoanele cu hepatit─â cronic─â cu VHC, cu reducerea corespunz─âtoare a riscului de ciroz─â, cancer hepatic ┼či deces prin boal─â cronic─â de ficat.

A┼ča previi infectarea cu virusul hepatitei C!

Pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate.

Refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc.), indiferent de context.

Nu utiliza în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal: periuţă de dinţi, lame de ras, trusă de manichiură, pentru că reprezintă posibile surse de infectare.

Ocole┼čte contactele sexuale ├«nt├ómpl─âtoare sau protejeaz─â-te folosind prezervativul pentru a evita infec┼úiile cu transmitere sexual─â, inclusiv transmiterea hepatitei C

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ ┼či efectuarea de tatuaje sau piercing-uri ├«┼úi poate cre┼čte riscul de a face hepatita C?