Dependenţa de alcool, problemă ce are rezolvare

1 2 jpg jpeg

Conform studiului naţional de evaluare a sistemului de servicii pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, ALIAT 2011, medicii români sunt dispuşi să trateze pacienţii cu probleme legate de consumul de alcool.

Cu toate acestea, lipsa unor programe de formare în domeniu nu face posibilă depistarea cazurilor uşoare de abuz de alcool de către medicii de familie.

Astfel, în spitale ajung în special pacienţi vârstnici şi cronici. Rezultatele studiului au mai arătat că de cele mai multe ori persoanele care apelează la ajutor specializat tind să aibă peste 50 de ani, vârstă la care dependenţa de alcool este foarte severă.

,,În momentul de faţă alcoolismul este o boală cronică, cu episoade de recăderi. E important de ştiut că dependenţa de alcool nu ţine exclusiv de persoana care consumă. Trebuie privită şi responsabilitatea societăţii legată de acest fenomen. Doar dacă ajungem să recunoaştem semnele unei astfel de dependenţe putem interveni şi îndruma persoana în cauză către ajutor specializat. De cele mai multe ori răspândirea unor stereotipuri îi împiedică pe aceşti oameni să caute soluţii”, a mai adăugat Eugen Hriscu, psihoterapeutul şi medic specialist psihiatru.

Un rol important în aceste etape îl are familia sau prietenii persoanei care suferă de o astfel de dependenţă . Cu ajutorul lor, persoana nu numai că poate apela mai uşor la ajutorul specializat, ci poate parcurge etapele tratamentul având parte de sprijin.

Pagina online, instrument de ajutor

În perioada 2009-2012 centrul ALIAT a desfăşurat în colaborare cu o companie producătoare de bere programul ,,Alcolhelp”. Parte din program, caravana Alcolhelp a organizat programe de informare şi prevenire, derulate de specialişti în domeniul social şi medical, direct în 63 de comunităţi din ţară.

Pe lângă caravană, programul ,,Alcolhelp” include şi platforma online de prevenire şi tratare a abuzului şi dependenţei de alcool www.alcohelp.ro.

Pe pagina online persoanele pot găsi mai multe informaţii despre program, harta naţională a serviciilor (lista serviciilor existente în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool), dar şi forumul (teme săptămânale, centre de tratament, poveşti de succes etc.).