Deficienţa de zinc duce la apariţia multor boli

1 2 jpg jpeg

Ceretătorii de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, au prezentat pentru prima dată mecanismul prin care deficienţa de zinc poate duce la slăbirea sistemului imunitar, la apariţia bolilor cardiace, la diabet şi chiar cancer la vârstnici.

În cazul cobailor care nu asimilau suficient zinc din alimentaţie, procesul inflamator era mai avansat decât la cei care primeau doza optimă de zinc. Sistemul imunitar era mai slăbit şi riscul de boală era mai mare în cazul cobailor care avea o vârstă mai mare.

,,Cercetările anterioare au arătat că lipsa de zinc atât la oameni, cât şi cobaii poate cauza deteriorarea ADN-ului, iar acest lucru poate creşte riscul de inflamaţie în organism. În cazul unor răni, inflamaţia este normală, însă în exces poate duce la boli degenerative, la cele cardiace sau la cancer”, a afirmat Emily Ho, profesor asociat la Universitatea de Stat din Oregon.

Specialiştii susţin că doza optimă de zinc din organism poate proteja împotriva stresului oxidativ. Din alimentaţie, zincul se poate asimila din fructele de mare şi din carne şi mai dificil din cereale sau legume.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Biochimia Nutriţională”.