Deficienţa de zinc duce la apariţia multor boli

1 2 jpg jpeg

Ceret─âtorii de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, au prezentat pentru prima dat─â mecanismul prin care deficien┼úa de zinc poate duce la sl─âbirea sistemului imunitar, la apari┼úia bolilor cardiace, la diabet ┼či chiar cancer la v├órstnici.

├Än cazul cobailor care nu asimilau suficient zinc din alimenta┼úie, procesul inflamator era mai avansat dec├ót la cei care primeau doza optim─â de zinc. Sistemul imunitar era mai sl─âbit ┼či riscul de boal─â era mai mare ├«n cazul cobailor care avea o v├órst─â mai mare.

,,Cercet─ârile anterioare au ar─âtat c─â lipsa de zinc at├ót la oameni, c├ót ┼či cobaii poate cauza deteriorarea ADN-ului, iar acest lucru poate cre┼čte riscul de inflama┼úie ├«n organism. ├Än cazul unor r─âni, inflama┼úia este normal─â, ├«ns─â ├«n exces poate duce la boli degenerative, la cele cardiace sau la cancerÔÇŁ, a afirmat Emily Ho, profesor asociat la Universitatea de Stat din Oregon.

Speciali┼čtii sus┼úin c─â doza optim─â de zinc din organism poate proteja ├«mpotriva stresului oxidativ. Din alimenta┼úie, zincul se poate asimila din fructele de mare ┼či din carne ┼či mai dificil din cereale sau legume.

Rezultatele cercet─ârii au fost publicate ├«n Jurnalul Medical ,,Biochimia Nutri┼úional─âÔÇŁ.