De ce să foloseşti creme cu protecţie solară şi primăvara

1 2 jpg jpeg

„La ieşirea din sezonul rece, pielea este palidă şi mai vulnerabilă la lumină. Cei alergici pot dezvolta în acest sezon urticarie solară care apoi diminuează pe măsură ce expunerea se repetă. Sunt unele afecţiuni ale pielii care se pot agrava la lumină. Reacţia de bronzare este de fapt o apărare a pielii agresată de UV”, afirmă dermatologul Mihaela Leventer.

Puţine persoane îşi protejează pielea şi primăvara Potrivit medicului Mihaela Leventer, românii nu au o obişnuinţă a fotoprotecţiei nici mecanice, nici cu ajutorul cosmeticelor. De obicei, îşi pun problema unei fotoprotecţii doar atunci când pleacă în concediu la mare sau dacă au avut în antecedente momente neplăcute legate de expunerea la radiaţia luminoasă.

Începând din aprilie pielea trebuie să fie îngrijită şi cu produse de fotoprotecţie, recomandă specialiştii. În general, românii nu consideră soarele de primăvara periculos.

Însă această convingere nu este lipsită de riscuri. Mărturie stă şi numărul tot mai mare de pacienţi care ajung la medic cu probleme de piele cauzate de soarele din ce în ce mai agresiv.

„Apar pete cafenii numite pistrui dacă sunt de dimensiuni mici sau lentigine dacă au un diametrul peste 10 mm. Unele persoane fac chiar pete compacte maronii. Vasele de sânge se dilata şi pe faţă, vorbim de cuperoză. Ridarea accentuată este iar foarte vizibilă pe tenul celor care au stat mult la soare în timpul vieţii. În plus, pot apărea leziuni precanceroase numite keratoze actinice sau solare sub forma unor pete roz aspre şi chiar cancere de piele din aceste leziuni sau direct pe zone fotoexpuse”, avertizează medicul.

În aceste conditii, dermatologii recomandă o evaluare a pielii înaintea sezonului estival pentru a depista eventuale leziuni sau aluniţe care trebuie îndepărtate sau doar protejate.