De ce poate să apară perioada de pubertate mai devreme
Concluziile cercetării sunt cu atât mai importante cu cât pubertatea precoce este asociată cu riscul mai ridicat de cancer mamar, de afecţiuni cardiace, de diabet de tip II sau chiar obezitate.
Rezultatele obţinute în urma analizelor au arătat că un consum mare de carne roşie poate favoriza apariţia pubertăţii chiar şi 5 luni înainte de perioada normală, spre deosebire de cazul fetelor care nu mănâncă des carne roşie.
Bine de ştiut este că riscul de apariţie a pubertăţii precoce este mai mare şi la fetele care obişnuesc să consume des (mai mult de o dată pe săptămână) peşte mai gras, cum este tonul, heringul sau sardinele.
În cadrul cercetării, specialiştii au analizat dieta zilnică în cazul a 456 de fete, cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani, din Bogota, Columbia.
Ulterior, fetele au răspuns la mai multe întrebări în legătură cu perioada menstruală (perioada de începere, posibilele probleme), iar starea lor de sănătate a fost urmărită pe o perioadă de 6 ani.
Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că voluntarele care au consumat mai des carne roşie au intrat mai repede decât celelalte la pubertate.
„Este important ca părinţii să ştie aceste lucruri, cu atât mai mult cu cât factorii ce ţin de dietă pot să influenţeze apariţia perioadei de pubertate. Trebuie luate anumite măsuri, mai ales că şi predispoziţia pentru anumite tipuri de cancer este mai ridicată“, a afirmat Erica Jansen, cercetător în cadrul Universităţii din Michigan.