De ce ne cade p─ârul mai des toamna?

Cele mai bune metode pentru prevenirea vârfurilor despicate jpeg

├Än cadrul unui studiu ap─ârut ├«n publica┼úia ÔÇ×DermatologieÔÇŁ, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au monitorizat 800 de femei f─âr─â probleme de s─ân─âtate, timp de ┼čase ani. La cele mai multe dintre participante, cea mai accentuat─â perioad─â de c─âdere a p─ârului este toamna.

Explica┼úia este legat─â, ├«n primul r├ónd, de ciclul de cre┼čtere a firului de p─âr. Perioada de cre┼čtere a p─ârului dureaz─â ├«ntre doi ┼či ┼čase ani. ├Än orice etap─â, firele de p─âr cresc ├«ntr-o propor┼úie de 90%, ├«n timp ce restul r─âm├ón ├«ntr-o stare de repaus (faza telogen), timp de dou─â-┼čase luni. ├Än stadiul telogen, cad zilnic aproape 100 de fire de p─âr.

Cercetătorii au descoperit că pentru cele mai multe femei, faza de repaus a firelor de păr se termină în luna octombrie.

O explica┼úie ar fi ┼či de ordin evo┼úionar: vara ne cade mai pu┼úin p─âr deoarece organismul tinde ÔÇ×s─â se despart─âÔÇŁ mai greu de el pentru a ne proteja mai bine scalpul de soare.

De asemenea, ┼či medicamentele pot accelera trecerea p─ârului de la faza de cre┼čtere la cea de repaus. Astfel, un medicament eficient pentru acnee poate determina c─âderea pr─âului ├«n 16% din cazuri.

├Än cazul femeilor aflate ├«nainte de menopauz─â, o posibil─â cauz─â a c─âderii p─ârului poate fi caren┼úa de fier. ┼×i stresul cronic poate cauza c─âderea p─ârului (sub influen┼úa stresului, sistemul imunitar este perturbat, iar ├«n urma acestui proces, celulele albe atac─â celulele capilare).