De ce e bine să adăugăm ou în salate

1 2 jpg jpeg

Studiul a dezvăluit că persoanele care obişnuiesc să adauge ou în salatele de roşii, în cele de morcovi sau în salatele verzi şi cele de spanac, beneficiază de un aport mai mare de carotenoizi, adică nutrienţi liposolubili care contribuie la diminuarea inflamaţiilor şi a stresului oxidativ.

Printre carotenozii conţinuţi de legumele din salate se numără betacarotenul, alfacarotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina, ultimii doi compuşi regăsindu-se şi în gălbenuşul de ou.

Carotenoizii sunt pigmenţi de culoare roşie, verde, galbenă sau portocalie, care se găsesc în special în special în fructe şi legume. Ei sunt printre cei mai importanţi antioxidanţi şi au rolul de a balansa efectul distructiv al radicalilor liberi. De asemenea, ei se regăsesc în crustacee, anumite specii de peşti, penele păsărilor şi insecte. Ei nu pot fi sintetizati în organism şi trebuie obţinuţi prin dietă.

Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.