De ce dietele nu funcţionează pentru toate persoanele la fel

1 2 jpg jpeg

Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii reacţionează diferit la consumul de alimente sănătoase, care permit unora să piardă din greutate, în timp ce pe alţii, dimpotrivă, îi îngraşă, a demonstrat un studiu realizat în Israel, citat de Agerpres.

De exemplu, o femeie care a participat la acest studiu a arătat o creştere a nivelului de zahăr în sânge de fiecare dată când a mâncat o roşie, aliment considerat cu nivel scăzut de zahăr şi grăsimi, relatează Le Parisien.

"Prima mare surpriză şi descoperire izbitoare pe care am avut-o este marea variabilitate a reacţiilor oamenilor la feluri de mâncare identice", a rezumat cercetătorul Eran Segal de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel.

Cei 800 de participanţi la studiu şi-au controlat nivelul de zahăr timp de o săptămână şi au oferit probe de scaun pentru a le fi analizat microbiomul, monitorizându-se îndeaproape consumul alimentar. Niciun participant nu era diabetic, dar unii erau obezi şi aveau o stare de sănătate apropiată de cea a unui pre-diabetic.

În loc de a urma diete standard, cercetătorii le-au sugerat o abordare mult mai personalizată, punând persoana în centrul regimului şi nu invers, ceea ce a permis, nu doar să-i ajute să-şi controleze nivelul de zahăr, ci şi să-şi îmbunătăţească sănătatea, explică Eran Elinav, coautor al studiului.

Cercetarea a fost publicată în revista Cell Press.