De ce copiii ar trebui să doarmă în camera părinţilor, în primul an de viaţă

1 2 jpg jpeg

Potrivit AAP, nou-născuţii trebuie să stea în camera părinţilor timp de şase luni, chiar un an dacă este posibil, dar să nu doarmă în acelaşi pat cu adulţii.

„Părinţii nu ar trebui să culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva'“, a declarat Rachel Moon, autoarea principală a unui studiu care a dus la noile recomandări, descrise într-o lucrare prezentată în cadrul conferinţei naţionale AAP din San Francisco, citată de Agerpres. „Aceste suprafeţe sunt extrem de periculoase“, a atras atenţia aceasta.

AAP a formulat astfel de recomandări încă din anii '90, acestea reducând riscul de moarte subită în cazul nou-născuţilor cu circa 50%.

Aproximativ 3.500 de nou-născuţi mor în fiecare an în Statele Unite din cauza unor cauze ce au legătură cu somnul. Printre acestea se numără sindromul de moarte subită infantilă, sufocarea sau strangularea accidentală, au atras atenţia specialiştii.

Decesele ca urmare a sindromului de moarte subită infantilă au atins un plafon în ultimii ani, însă constituie în continuare principala cauză de deces a copiilor cu vârste între o lună şi un an.

Conform AAP, copiii foarte mici ar trebui să doarmă pe spate, pe o suprafaţă curată, fără să aibă jucării şi pături în preajmă.

Peter Richel, directorul Departamentului de pediatrie din cadrul Northern Westchester Hospital, a declarat că noile recomandări presupun ca medicii să modifice unele dintre sfaturile pe care le dau părinţilor. Acesta a amintit că 'mulţi pediatri sugerează ca de la două luni nou-născuţii să stea în camera lor şi să fie folosit un monitor pentru a le auzi plânsetele provocate de foame'.

De asemenea, noile recomandări prevăd ca nou-născutul să ia contact cu pielea mamei ''imediat după naştere pentru cel puţin o oră, de îndată ce aceasta este stabilă din punct de vedere medical şi trează'', mai arată sursa citată.