De ce au nevoie persoanele supraponderale de mai multă vitamina E

1 2 jpg jpeg

Explicaţia specialiştilor este una simplă: având în vedere că greutatea în plus şi problemele de sănătate care sunt asociate acesteia cresc riscul de stres oxidativ (dezechilibrele care au loc în organism şi care pot favoriza apariţia mai multor afecţiuni), nivelul ridicat de vitamina E contracarează efectele negative pentru sănătate.

Aportul de vitamina E este cu atât mai important pentru sănătate în cazul persoanelor supraponderale şi obeze cu cât deficienţa cronică de această vitamină este asociată cu riscul de apariţie a sindromului metabolic, a problemelor cardiace, a diabetului, dar şi a maladiei Alzheimer.

„Vitamina E este asociată deseori cu lipidele sau grăsimile care se găsesc în circulaţia sangvină, dar este de fapt un micronutriment care este transportat prin fluxul sângelui. Rezultatele studiului nostru au arătat că ţesuturile persoanelor obeze resping aportul anumitor lipide pe motiv că ele deja există, iar de multe ori se întâmplă să respingă şi vitamina E. De aceea este nevoie de o dietă bogată în aceast nutriment“, explică Maret Traber, cercetător la Universitatea de Stat din Oregon, SUA.

Vitamina E se găseşte în cantitate mare în alimente precum fructele oleaginoase (fistic, caju, nuci, alune), ulei de măsline, seminţe (de dovleac, de floarea-soarelui).

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.