De ce ar trebui să evite gravidele tonul

1 2 jpg jpeg

Mai multe studii au atras atenţia că expunerea fătului la mercur poate duce la apariţia tulburărilor cerebrale, a sclerozei în plăci, precum şi a unor probleme cu auzul şi cu vederea.

În acest context, The Yonkers, o asociaţie a consumatorilor americani, atrage atenţia gravidelor să nu consume ton, indiferent dacă este proaspăt sau la conservă.

Tonul este un peşte gras şi reprezintă o sursă importantă de acizi graşi Omega-3. Din păcate însă, apele în care acest peşte trăieşte sunt din ce în ce mai contaminate cu mercur, mai ales în Atlanticul de Nord. Iar peştii pescuiţi din astfel de ape acumulează mercur în ţesuturi.

Recomandarea asociaţiei este în contradicţie cu indicaţiile Autorităţii de reglementare în domeniul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration), potrivit cărora femeile gravide şi cele care alăptează pot menţine tonul pe lista alimentelor pe care le pot consuma.

Alte autorităţi sanitare recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână.