De ce apare decalajul dintre aspectul fizic şi vârsta reală

1 2 jpg jpeg

Studii anterioare au arătat deja că vârsta percepută depinde aproape în aceeaşi măsură de factori de mediu şi de factori genetici, iar aceste cercetări sunt primele care stabilesc o legătură între perceperea bătrâneţii şi o genă specifică, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au studiat circa 8 milioane de variaţii generice la aproape 3.000 de adulţi cu vârsta medie de 65 de ani.

Vârsta cronologică (cea reală) a fost comparată cu vârsta percepută (pe bază de fotografii şi în funcţie de riduri şi de aspectul pielii) şi cu variaţiile genetice. A fost izolată o anumită genă, cel mai strâns legată de perceperea vârstei: MC1R, bine cunoscută pentru rolul ei în colorarea părului roşcat şi a tenului palid. Prezenţa unor variante ale acestei gene ar explica faptul că unele persoane par mai bătrâne decât vârsta lor reală.

Rezultatele au fost verificate şi confirmate pe alte două grupuri, din Germania şi din Marea Britanie, asocierea fiind independentă de vârstă, sex, culoarea pielii sau gradul de expunere la soare. În afară de rolul său în producerea de melanină (culoarea pielii şi ten), gena MC1R este implicată şi în alte procese biologice, cum ar fi inflamarea şi repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legătura cu vârsta percepută, subliniază studiul. Dincolo de acest aspect, continuarea cercetărilor ar urma să contribuie la o mai bună înţelegere a procesului de îmbătrânire.

Factori care duc la îmbătrânirea prematură

Unele persoane arată mai în vârstă decât sunt deoarece pot fi afectate din cauza depresiei, a sedentarismului ori a stresului în exces. Şi odihna insuficientă poate să ducă la apariţia îmbătrânirii premature. La toate acestea se adaugă şi o alimentaţie bogată în grăsimi, în alimente de tip fast-food şi în prăjeli.