Dacă înoţi cu lentilele de contact îţi rişti sănătatea

1 2 jpg jpeg

Dacă eşti unul dintre sutele de mii de români care poartă lentilele de contact, oricât de bine ar suna ideea unei băi reci în piscină sau în mare, trebuie să te gândeşti de două ori când te pregăteşti să sari în apă.

„Vara este perioada în care cei mai mulţi purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar şi pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanţă. Din păcate, nu se cunosc foarte bine regulile elementare de siguranţă şi apar diverse probleme din cauza purtării lor în momente nepotrivite, cum este la piscină sau în mare”, spune dr. Beatrice Voiculescu, specialist oftalmolog la Videt. Fără ochelari de protecţie poţi orbi Una dintre cele mai frecvente întrebări puse oftalmologilor de purtătorii de ochelari/lentile de contact este dacă au vreo restricţie la înot.

„Răspunsul este clar: doar cu ochelari de înot de tip «goggles», pentru că lentilele de contact sunt poroase şi pot absorbi bacterii şi chimicale care se găsesc în orice sursă de apă, nu doar în piscină sau în mare. Astfel, pot apărea infecţii, iritaţii şi alte potenţiale probleme medicale. Înotul cu lentile de contact şi fără ochelari de protecţie poate provoca infectarea sau iritarea ochilor şi chiar afecţiuni mai grave (cancer corneal), ce pot duce, ulterior, la pierderea vederii”, spune dr. Voiculescu.

Citeşte continuarea articolului AICI