Cum scapi de durerile de spate

1 2 jpg jpeg

O echipă de cercetare condusă de dr. Daniel Cherkin din cadrul Group Health Research Institute din Seattle a efectuat un studiu pe 342 de adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani, care sufereau de dureri în partea inferioară a spatelui, în medie de mai mult de şapte ani.

O treime din acest grup de studiu, selectată la întâmplare, a fost tratată cu ajutorul meditaţiei printr-o metodă numită „reducerea stresului pe baza conştiinţei“ (Mindfulness-Based Stress Reduction), precum şi prin yoga.

O altă treime a urmat o terapie cognitiv comportamentală care a vizat să înlocuiască gândurile negative, precum şi comportamentele de inadaptare cu gânduri pozitive şi atitudini aflate în mai multă consonanţă cu realitatea. Iar ultima treime din acest grup a fost tratată cu analgezice.

Aceste terapii au fost urmate timp de opt săptămâni, câte două ore pe săptămână.

După 26 de săptămâni, 61 la sută dintre persoanele tratate cu ajutorul meditaţiei şi 58 la sută dintre cei care au urmat o terapie psiho-corporală au raportat o îmbunătăţire semnificativă a stării lor clinice, faţă de numai 44 la sută la cei trataţi cu analgezice.

Îmbunătăţirea a fost, de asemenea, semnificativă în ceea ce priveşte reducerea durerii, cu 44 la sută şi, respectiv 45 la sută la pacienţii din grupurile de meditaţie şi de terapie psiho-corporală, faţă de 27 la sută la pacienţii trataţi cu analgezice.

Efectul a persistat, cu puţine modificări, pe parcursul unui întreg an în ceea ce priveşte primele două grupuri studiate.

„Aceste rezultate sugerează că terapia cognitiv-comportamentală şi meditaţia pot fi opţiuni de tratament eficiente pentru persoanele care suferă de dureri de spate cronice", au concluzionat cercetătorii, citaţi de Agerpres.

Pentru dr.Cherkin „aceste rezultate sunt importante, deoarece ele vin să consolideze dovezile în creştere că durerea şi alte forme de suferinţă implică atât mentalul, cât şi fizicul".

Într-un editorial publicat tot în JAMA, medicii Madhav Goyal şi Jennifer Haythornthwaite de la Facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore (Maryland), notează că "pacienţii care suferă de dureri cronice au nevoie de opţiuni pentru a-i ajuta să trăiască în fiecare zi cu mai puţină durere şi invaliditate".

Problema este "asigurarea ca aceste terapii psiho-corporale şi prin meditaţie, a căror eficacitate a fost demonstrată de această cercetare, să fie accesibile pacienţilor", consideră medicii. Ei au subliniat faptul că aceste terapii sunt scumpe şi nu sunt susţinute în cele mai multe cazuri de asigurările de sănătate.