Cum s─â te treze┼čti odihnit indiferent de afec┼úiunile spatelui (P)

1 2 jpg jpeg

Pe l├óng─â pozi┼úia din timpul somnului, pentru fiecare afec┼úiune medical─â exist─â un tip de saltea care amelioreaz─â durerea. Calitatea ┼či structura saltelei ├«i ajut─â pe cei cu dureri de spate s─â-┼či recapete somnul odihnitor. Afl─â ce pozi┼úie de somn ┼či ce saltea este recomandat─â ├«n func┼úie de afec┼úiunea de care suferi.

ÔŚĆ Boala degenerativ─â a discului intervertebral

Discurile intervertebrale au rolul de a absorbi ┼čocurile de la nivelul coloanei. Odat─â cu trecerea anilor, schimb─ârile care apar la nivelul acestor discuri pot duce la afec┼úiuni ├«n zona inferioar─â (lombar─â) a spatelui sau ├«n zona inferioar─â (cervical─â) a g├ótului. Modific─ârile pot aparea ├«n special la persoanele fum─âtoare, cele care depun efort fizic sus┼úinut sau cele ce sufer─â de obezitate.

Poziţia de somn: Mulţi dintre cei care se confruntă cu această problemă medicală preferă somnul pe burtă, deoarece în această poziţie nu există presiune pe coloană.

Saltea recomandat─â: Maximum de confort e ob┼úinut cu o saltea de fermitate medie sau ridicat─â. Cei care sufer─â de aceast─â afec┼úiune ar trebui s─â doarm─â pe o saltea cu arc continuu ┼či strat de confort din spume de densit─â┼úi diferite sau s─â aleag─â o saltea realizat─â ├«n totalitate din spum─â.

ÔŚĆ Hernia de disc

Hernia de disc apare atunci c├ónd discurile intervertebrale se fragmenteaz─â ┼či ajung la m─âduva spin─ârii sau r─âd─âcini nervoase, ceea ce provoac─â dureri intense de spate. Cel mai des, hernia de disc se produce la nivel lombar, urmat de nivelul cervical.

: Pacienţii dorm diferit în funcţie de tipul de hernie. Cei cu hernie paramediană dorm mai bine dacă stau pe burtă, în timp ce pacienţii cu hernie foraminală preferă somnul pe o parte sau în poziţie fetală.

Salteaua recomandat─â: Alegerea unei saltele se face dup─â o testare de 20-30 de minute ├«n pozi┼úie orizontal─â. Dac─â dup─â aceast─â perioad─â nu au ap─ârut dureri, pacientul poate achizi┼úiona lini┼čtit salteaua. Speciali┼čtii recomand─â fie o saltea ferm─â cu arc continuu ┼či matlasat─â cu spum─â vascoelastic─â, fie o saltea din spum─â care con┼úine un strat de spuma vascoelastic─â.

ÔŚĆ Stenoza spinal─â

Afec┼úiunea e provocat─â de ├«ngustarea canalului spinal ┼či apare adesea la persoane de peste 50 de ani. De la aceast─â v├órst─â ├«ncep s─â se produc─â ├«ngro┼č─âri ale ligamentelor, distruc┼úii ale cartilagiilor ┼či cre┼čteri ├«n exces ale extremit─â┼úilor osoase la nivelul articula┼úiilor.

: Ca s─â scad─â din presiunea asupra nervului, cele mai multe persoane care sufer─â de aceast─â afec┼úiune dorm mai bine ├«n pozi┼úia fetal─â. Cei ce sufer─â de dureri cervicale vor avea nevoie de o solu┼úie care s─â le men┼úin─â capul ┼či genunchii ├«n pozi┼úie ridicat─â, care diminueaz─â presiunea.

: Celor care sufer─â de stenoz─â spinal─â le este recomandat─â somniera cu mecanism electric. Acesta permite ajustarea pozi┼úiei de somn at├ót la cap, c├ót ┼či la picioare. Saltelele care merg ├«n combina┼úie cu somniera sunt cele din spum─â de mare densitate sau cele de latex. E important s─â fie foarte elastice, s─â ia forma somnierei ┼či s─â ofere confort ┼či sus┼úinere corpului.

Bursita de ┼čold

Această afecţiune este de fapt o inflamaţie a bursei, acel sac cu fluid prezent în zona articulaţiilor.

Bursita de ┼čold este dureroas─â ┼či e determinat─â de uzur─â, infec┼úii sau traumatisme.

: Pentru cei ce au aceast─â problem─â, e important s─â evite orice pozi┼úie care pune presiune pe ┼čoldul dureros. Dormitul pe burt─â sau pe spate e cel mai acceptat.

: Speciali┼čtii recomand─â evitarea saltelelor ferme ┼či alegerea unora cu multiple straturi de confort. Important e ca pe zona inflamat─â s─â nu existe presiune. Dintre tipurile de saltele, cele cu strat generos de spum─â vascoelastica sunt ideale.

De┼či mult─â lume ignor─â importan┼úa saltelei de dormit chiar ┼či f─âr─â a suferi de o afec┼úiune medical─â, un tip de saltea ales ├«n func┼úie de nevoile fiec─âruia ├«mbun─ât─â┼úe┼čte semnificativ calitatea somnului, iar durerile de spate devin o amintire.