Cum să te trezeşti odihnit indiferent de afecţiunile spatelui (P)

Pe lângă poziţia din timpul somnului, pentru fiecare afecţiune medicală există un tip de saltea care ameliorează durerea. Calitatea şi structura saltelei îi ajută pe cei cu dureri de spate să-şi recapete somnul odihnitor. Află ce poziţie de somn şi ce saltea este recomandată în funcţie de afecţiunea de care suferi.
● Boala degenerativă a discului intervertebral
Discurile intervertebrale au rolul de a absorbi şocurile de la nivelul coloanei. Odată cu trecerea anilor, schimbările care apar la nivelul acestor discuri pot duce la afecţiuni în zona inferioară (lombară) a spatelui sau în zona inferioară (cervicală) a gâtului. Modificările pot aparea în special la persoanele fumătoare, cele care depun efort fizic susţinut sau cele ce suferă de obezitate.
Poziţia de somn: Mulţi dintre cei care se confruntă cu această problemă medicală preferă somnul pe burtă, deoarece în această poziţie nu există presiune pe coloană.
Saltea recomandată: Maximum de confort e obţinut cu o saltea de fermitate medie sau ridicată. Cei care suferă de această afecţiune ar trebui să doarmă pe o saltea cu arc continuu şi strat de confort din spume de densităţi diferite sau să aleagă o saltea realizată în totalitate din spumă.
● Hernia de disc
Hernia de disc apare atunci când discurile intervertebrale se fragmentează şi ajung la măduva spinării sau rădăcini nervoase, ceea ce provoacă dureri intense de spate. Cel mai des, hernia de disc se produce la nivel lombar, urmat de nivelul cervical.
: Pacienţii dorm diferit în funcţie de tipul de hernie. Cei cu hernie paramediană dorm mai bine dacă stau pe burtă, în timp ce pacienţii cu hernie foraminală preferă somnul pe o parte sau în poziţie fetală.
Salteaua recomandată: Alegerea unei saltele se face după o testare de 20-30 de minute în poziţie orizontală. Dacă după această perioadă nu au apărut dureri, pacientul poate achiziţiona liniştit salteaua. Specialiştii recomandă fie o saltea fermă cu arc continuu şi matlasată cu spumă vascoelastică, fie o saltea din spumă care conţine un strat de spuma vascoelastică.
● Stenoza spinală
Afecţiunea e provocată de îngustarea canalului spinal şi apare adesea la persoane de peste 50 de ani. De la această vârstă încep să se producă îngroşări ale ligamentelor, distrucţii ale cartilagiilor şi creşteri în exces ale extremităţilor osoase la nivelul articulaţiilor.
: Ca să scadă din presiunea asupra nervului, cele mai multe persoane care suferă de această afecţiune dorm mai bine în poziţia fetală. Cei ce suferă de dureri cervicale vor avea nevoie de o soluţie care să le menţină capul şi genunchii în poziţie ridicată, care diminuează presiunea.
: Celor care suferă de stenoză spinală le este recomandată somniera cu mecanism electric. Acesta permite ajustarea poziţiei de somn atât la cap, cât şi la picioare. Saltelele care merg în combinaţie cu somniera sunt cele din spumă de mare densitate sau cele de latex. E important să fie foarte elastice, să ia forma somnierei şi să ofere confort şi susţinere corpului.
Bursita de şold
Această afecţiune este de fapt o inflamaţie a bursei, acel sac cu fluid prezent în zona articulaţiilor.
Bursita de şold este dureroasă şi e determinată de uzură, infecţii sau traumatisme.
: Pentru cei ce au această problemă, e important să evite orice poziţie care pune presiune pe şoldul dureros. Dormitul pe burtă sau pe spate e cel mai acceptat.
: Specialiştii recomandă evitarea saltelelor ferme şi alegerea unora cu multiple straturi de confort. Important e ca pe zona inflamată să nu existe presiune. Dintre tipurile de saltele, cele cu strat generos de spumă vascoelastica sunt ideale.
Deşi multă lume ignoră importanţa saltelei de dormit chiar şi fără a suferi de o afecţiune medicală, un tip de saltea ales în funcţie de nevoile fiecăruia îmbunătăţeşte semnificativ calitatea somnului, iar durerile de spate devin o amintire.