Cum să te trezeşti odihnit indiferent de afecţiunile spatelui (P)

1 2 jpg jpeg

Pe langa pozitia din timpul somnului, pentru fiecare afectiune medicala exista un tip de saltea care amelioreaza durerea. Calitatea si structura saltelei ii ajuta pe cei cu dureri de spate sa-si recapete somnul odihnitor. Afla ce pozitie de somn si ce saltea este recomandata in functie de afectiunea de care suferi.

Boala degenerativa a discului intervertebral

Discurile intervertebrale au rolul de a absorbi socurile de la nivelul coloanei. Odata cu trecere anilor, schimbarile care apar la nivelul acestor discuri pot duce la afectiuni in zona inferioara (lombara) a spatelui sau in zona inferioara (cervicala) a gatului. Modificarile pot aparea in special la persoanele fumatoare, cele care depun efort fizic sustinut sau cele ce sufera de obezitate.

Pozitia de somn: Multi dintre cei ce se confrunta cu aceasta problema medicala prefera somnul pe burta, deoarece in aceasta pozitie nu exista presiune pe coloana.

Saltea recomandata: Maximum de confort e obtinut cu o saltea de fermitate medie sau ridicata. Cei ce sufera de aceasta afectiune ar trebui sa doarma pe o saltea cu arc continuu si strat de confort din spume de densitati diferite sau sa aleaga o saltea realizata in totalitate din spuma.

Hernia de disc

Hernia de disc apare atunci cand discurile intervertebrale se fragmenteaza si ajung la maduva spinarii sau radacini nervoase, ceea ce provoaca dureri intense de spate. Cel mai des, hernia de disc se produce la nivel lombar, urmat de nivelul cervical.

: Pacientii dorm diferit in functie de tipul de hernie. Cei cu hernie paramediana dorm mai bine daca stau pe burta, in timp ce pacientii cu hernie foraminala prefera somnul pe o parte sau in pozitie fetala.

Salteaua recomandata: Alegerea unei saltele se face dupa o testare de 20-30 de minute in pozitie orizontala. Daca dupa aceasta perioada nu au aparut dureri, pacientul poate achizitiona linistit salteaua. Specialistii recomanda fie o saltea ferma cu arc continuu si matlasata cu spuma vascoelastica, fie o saltea din spuma care contine un strat de spuma vascoelastica.

Stenoza spinala

Afectiunea e provocata de ingustarea canalului spinal si apare adesea la persoane de peste 50 de ani. De la aceasta varsta incep sa se produca ingrosari ale ligamentelor, distructii ale cartilagiilor si cresteri in exces ale extremitatilor osoase la nivelul articulatiilor.

: Ca sa scada din presiunea asupra nervului, cele mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune dorm mai bine in pozitia fetala. Cei ce sufera de dureri cervicale vor avea nevoie de o solutie care sa le mentina capul si genunchii in pozitie ridicata, care diminueaza presiunea.

: Celor care sufera de stenoza spinala le este recomandata somniera cu mecanism electric. Acesta permite ajustarea pozitiei de somn atat la cap, cat si la picioare. Saltelele care merg in combinatie cu somniera sunt cele din spuma de mare densitate sau cele de latex. E important sa fie foarte elastice, sa ia forma somnierei si sa ofere confort si sustinere corpului.

Bursita de sold

Aceasta afectiune este de fapt o inflamatie a bursei, acel sac cu fluid prezent in zona articulatiilor.

Bursita de sold este dureroasa si e determinata de uzura, infectii sau traumatisme.

: Pentru cei ce au aceasta problema, e important sa evite orice pozitie care pune presiune pe soldul dureros. Dormitul pe burta sau pe spate e cel mai acceptat.

: Specialistii recomanda evitarea saltelelor ferme si alegerea unora cu multiple straturi de confort. Important e ca pe zona inflamata sa nu existe presiune. Dintre tipurile de saltele, cele cu strat generos de spuma vascoelastica sunt ideale.

Desi multa lume ignora importanta saltelei de dormit chiar si fara a suferi de o afectiune medicala, un tip de saltea ales in functie de nevoile fiecaruia imbunatateste semnificativ calitatea somnului, iar durerile de spate devin o amintire.