Cum să scapi de tartru

Tartrul este de doua feluri, supratartru si tartru subgingival. Culoarea tartrului este alb-galbuie si se poate inchide pana la culoarea maro mai ales in cazul fumatorilor. Ritmul de formare ca si ritmul de fixare al tartrului difera in functie de alimentele consumate si de fluxul salivar, iar metoda de inlaturare a tartrului poarta denumirea de detartraj. Detartrajul se poate efectua cu ajutorul unui instrumentar actionat manual, cu ultrasunete sau cu aer comprimat. Metoda de detartraj folosita va fi stabilita de medicul stomatolog dupa consultatia de specialitate in urma carei va observa evolutia tartrului. Drept urmare, detartrajul manual si cel cu ultrasunete va indeparta tartrul supragingival, iar detartrajul instrumentar il va indeparta pe cel subgingival.
Detartrajul este recomandat de catre medicii specialisti sa se efectueze de doua ori pe an, iar in cazul persoanelor care au lucrari dentare fixe sau implanturi dentare sa se efectueze de trei ori pe an.
Rezultatul detartrajului trebuie sa fie o dantura impecabila, lucioasa, care sa nu permita depunerea de tartru prea curand, efect care se poate obtine prin periaj profesional, gume de lustruit si jeturi de apa cu bicarbonat de sodiu. De aceea este existentiala utilizarea pastei de dinti, urmata de folosirea atei dentare care inlatura resturile alimentare dintre dinti si folosirea apei de gura care le elimina.
Mai mult decat atat, folosirea atei dentare previne dantura de aparitia parodontozei. Detartrajul nu trebuie amanat pe nici un motiv intrucat daca se tot amana consultul de specialitate, o metoda de intretinere se paote transforma in interventie de urgenta din pricina amanarii.