Cum să previi apariţia pietrelor la rinichi

1 2 jpg jpeg

Pietrele la rinchi sau calculii renali, aşa cum mai sunt cunoscute, sunt depozite mici şi dure din minerale şi săruri acide care se formează în interiorul rinichilor. Această afecţiune este destul de des întâlnită, una din 11 persoane, în medie, fiind afectată. Din fericire, printr-o alimentaţie sănătoasă, poţi reduce substanţial riscul de apariţie a calculilor renali.

Calciul, un factor important

Până de curând se credea că o dietă bogată în calciu poate duce la apariţia pietrelor la rinichi. De curând însă, s-a descoperit că şi lipsa calciului are acelaşi efect.

Potrivit cercetătorilor de la Harvard, de vină pentru această problemă este acidul oxalic, care reacţionează cu minerale precum calciul. Astfel, în cazul unei diete deficitare în calciu, acidul oxalic va reacţiona cu calciul din urină şi va duce la formarea de calculi. Atenţie la legume

Cu toate că toţi experţii ne recomandă să consumăm cât mai multe legume, unele pot duce la probleme renale. Legume precum spanacul sau rubarba sunt bogate în acid oxalic, iar o concentraţie mare a acestuia în organism poate duce la formarea de pietre.

Experţii recomandă înlocuirea acestor legume cu unele care conţin o cantitate mică de acid oxalic, precum conopida sau varza kale.

Citeşte continuarea articolului AICI