Cum ne afectează zilele fără soare

1 2 jpg jpeg

„Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorităţii populaţiei o modificare a dispoziţiei. În limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificări biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular şi care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanţă care este direct implicată în menţinerea unei dispoziţii optime. Acest dezechilibru este favorizat şi de zilele fără soare, dar şi de izolarea în casă sau la birou în faţa computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent dacă afară este sau nu soare”, spune dr. Rodica Năstase, şef de secţie la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia", citată de Mediafax.

Aceasta explică faptul că lipsa soarelui provoacă, pe de o parte, depresii sezoniere, iar pe de alta accentuează depresiile deja constituite, care, deşi sub tratament, au nevoie de o nouă examinare psihiatrică, pentru reevaluarea schemei de tratament.

„Sunt anumite boli care, primăvara şi toamna, se agravează, fiind vorba, printre altele, despre ulcere, gastrite, reumatism şi, bineîneţeles, anumite suferinţe psihice. Condiţiile meteo, nu norii ca atare, ci şi alte fenomene, precum scăderea presiunii atmosferice, concură pentru instalarea unei stări depresive sezoniere”, mai spune medicul.

Specialistul a adăugat că, date fiind seriile de zile noroase din ţările nordice, acolo au fost inventate şi funcţionează remedii cum ar fi dispozitivele de reflexie a razelor solare şi de concentrare a acestora în spaţii deschise unde oamenii vin şi stau câteva ore pe zi.