Cum ne afectează nitraţii din apa pe care o bem

1 2 jpg jpeg

Nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului. Ei apar odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale. O parte din nitraţi sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor, iar surplusul rămas contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane. Îngrăşămintele sunt de vină Între nitraţii din sol, apă şi plante se stabileşte un echilibru, însă activitatea omului rupe acest echilibru. Îngrăşămintele folosite în agricultură, indiferent dacă sunt organice sau azotoase sintetice, aduc şi nitraţi, iar aceştia se acumulează în plantele cultivate până la niveluri dăunătoare pentru consumatori. Când conţinutul de nitraţi din sol depăşeşte 2,5 mg/l, situaţia este cauzată, cel mai probabil, de factorul uman de poluare. Pot genera cancer Odată ingeraţi, nitraţii se transformă în nitriţi – substanţe mult mai toxice decât nitraţii în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Ingeraţi peste limita admisă, nitraţii pot genera alergii, astm, hepatită şi litiaza coledociană, boli cardiovasculare, dificultăţi de respiraţie, afecţiuni ale sistemului digestiv, intoxicaţii grave, disfuncţii ale glandelor tiroide, cefalee, cianoză severă şi chiar cancer.

Citeşte continuarea articolului AICI