Cum îţi pot afecta schimbările din rutina zilnică sănătatea

1 2 jpg jpeg

Specialiştii sunt de părere că şi schimbările moderate în ceea ce priveşte comportamentul zilnic, anume ora la care te trezeşti, orele când mănânci, pot influenţa starea de sănătate a persoanei.

Rezultatele celui mai recent studiu în domeniu au arătat că aceste modificări în privinţa obiceiurilor zilnice pot afecta la fel de mult sănătate ca şi în situaţia când persoana lucrează în schimburi.

Pentru a vedea cum afectează lenevitul din weekend starea de sănătate, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, au examinat programul de somn în cazul a 447 de participanţi, femei şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 54 de ani.

După ce le-au analizat şi programul de muncă în cazul voluntarilor, specialiştii au ajuns la concluzia că 85% dintre ei obişnuiau ca în unele zile din săptămână să schimbe rutina zilnică, anume să se trezească mai târziu, să se culce mai târziu seara.

De asemenea, rezultatele analizelor medicale au arătat că mare parte dintre aceşti participanţi aveau un risc mai ridicat să fie diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace sau cu diabet zaharat.

„Acesta este primul studiu care arată că modificările din programul zilnic pot avea impact nu numai asupra stării de spirit, ci şi a sănătăţi“, a afirmat Patricia Wong, profesor în cadrul Universităţii din Pittsburgh.