Cum îţi pot afecta produsele de îngrijire sănătatea

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii de la Universitatea ,,St. Louise" din Washington (SUA) au descoperit cel pu┼úin 15 substan┼úe ├«n produsele cosmetice, cum sunt ┼či ftala┼úii (folosi┼úi la fabricarea produselor din plastic), care eu efecte nocive asupra s─ân─ât─â┼úii.

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii au analizat nivelul a 111 chimicale care se g─âseau ├«n urina ┼či s├óngele a celor 31.575 de voluntare.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că aceste substanţe afectează nivelul hormonal din organism, ceea ce poate duce la apariţia timpurie a perioadei de menopauză.

De exemplu, participantelor care aveau un nivel ridicat de astfel de substanţe în organism le-a venit cu patru ani mai devreme menopauza, spre deosebire de celelelate.

,,Aceste schimb─âri care nu ar trebui s─â aib─â loc ├«n organism nu duc numai la infertilitate, ci pot cre┼čte riscul de apari┼úie a problemelor cardiace, a osteoporozei, chiar ┼či a unor tipuri de cancer. Pe l├óng─â expunerea la aceste chimicale prin cosmetice ┼či produsele de ├«ngrijire, ele ajung ├«n s├ónge ┼či prin alimenta┼úia pe care o avemÔÇŁ, a afirmat profesorul Amber Cooper, coordonatorul studiului.

Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical PLOS ONE.