Cum îţi poate afecta stresul de la locul de muncă sănătatea

1 2 jpg jpeg

Nesiguranţa locului de muncă şi statul peste program cresc riscul de apariţie a bolilor cronice, dar şi cel de deces timpuriu.

Pentru a vedea care este impactul stresului asupra stării de sănătate, specialiştii de la Universitatea Harvard au analizat alte 228 de cercetări.

În primă fază, cercetătorii au verificat dacă participanţii obişnuiau să lucreze peste program, dacă munceau în ture, dacă reuşeau să împartă locul de muncă şi viaţa de familie, dar şi dacă ei credeau că au controlul asupra stresului cauzat de locul de muncă.

Mai apoi, specialiştii au analizat stare psihică a voluntarilor, sănătatea fizică, dar şi dacă prezentau semne de apariţie a unor probleme de sănătate.

Dintre aceşti factori, oamenii de ştiinţă au descoperit că lipsa unui loc de muncă, stresul de la serviciu şi lipsa siguranţei financiare cresc riscul de apariţie a afecţiunilor, printre care chiar şi cele cronice.

„Rezultatele studiului nostru au arătat că în cele mai multe din cazuri condiţiile de la locul de muncă sunt cele care cresc riscul ca persoanele să fie diagnosticate cu diferite probleme de sănătate. Mai exact, stresul de la locul de muncă este la fel de nociv pentru sănătate ca şi fumatul pasiv“, a afirmat Joel Goh, asistent universitar în cadrul Universităţii Harvard.