Cum îţi afectează vremea starea psihică

1 2 jpg jpeg

Se ┼čtie ├«n general c─â iarna poate fi asociat─â cu un morla mai sc─âzut, iar reapari┼úia zilelor frumoase ajut─â la ridicarea lui. La pacien┼úii depresivi sau la cei cu un moral fragil, influen┼úa vremii poate fi mult mai perfid─â ┼či se ├«ntinde pe tot parcursul anului, ├«n func┼úie de perioadele de ploaie ┼či soare, se arat─â ├«ntr-un studiu realizat de o echip─â de cercet─âtori irlandezi, citat de Agerpres.

Unul dintre parametrii interesan┼úi vizeaz─â suprafa┼úa Irlandei, ┼úar─â nu prea ├«ntins─â, a┼ča ├«nc├ót nu exist─â diferen┼úe climatice prea mari ├«ntre regiuni. Observa┼úiile au fost efectuate pe persoane de peste 50 de ani.

Dr Alain Cohen afirmă în Journal international de medecine că cercetătorii au recurs la tehnologia GPS pentru a strânge, cu o precizie de un kilometri de locul de domiciliu al participanţilor, toate informaţiile meteorologice (temperatură, pluviometrie, soare). Studiul este considerat de altfel geo-epidemiologic.

S-a constatat c─â cele mai ridicate rate de simptome depresive sunt iarna, iar cele mai sc─âzute, prim─âvara. O alt─â constatate a fost c─â persoanele care tr─âiesc ├«n zonele cu cea mai ridicat─â pluviometrie prezint─â cele mai evidente simptome depresive: acestea sunt mai pregnante odat─â cu cre┼čterea cantit─â┼úii de ploi (anual), efectul fiind aproape imediat (chiar ├«n timpul zilelor ploioase ┼či dup─â o perioad─â de ploi intense).

Cercet─âtorii au mai observat c─â participan┼úii la studiu care locuiesc ├«n cele mai ├«nsorite zone sunt cel mai pu┼úin expu┼či la tulbur─âri depresive, exist├ónd o rela┼úie direct─â cu num─ârul orelor ├«nsorite.

Autorii cercet─ârii adaug─â c─â diferen┼úele ├«n parametrii meteorologici sunt adesea modeste de la o regiune la alta (├«n ┼úara studiat─â, Irlanda) ┼či totu┼či efectele lor asupra st─ârii psihice sunt semnificative.