Cum îţi afectează eclipsa de soare sănătatea

1 2 jpg jpeg

Psihologul Hanibal Dumitra┼čcu ┼či psihoterapeutul Cristian Andrei au explicat, pentru Mediafax, care sunt efectele secundare asupra s─ân─ât─â┼úii oamenilor care pot ap─ârea odat─â cu eclipsa par┼úial─â de soare de vineri.

ÔÇ×Dincolo de efectele de natur─â geofizic─â, care apar f─âr─â ├«ndoial─â ┼či duc la modific─âri ale homeostazei echilibrului, circula┼úia sangvin─â, hipertensiune arterial─â ┼či eventuale atacuri de panic─â, eu v─â spun c─â, ├«n cazul acesta, ├«n care discut─âm de o eclips─â par┼úial─â de Soare, problemele vor fi mult mai reduse", aexplicat Hanibal Dumitra┼čcu.

,,For┼úa sau puterea de reprezentare colectiv─â pe care o au oamenii ├«n leg─âtur─â cu un asemenea eveniment poate s─â genereze sau s─â determine st─ârile de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degrab─â a modalit─â┼úii colective de reprezentare ┼či al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult dec├ót efectul propriu-zis asupra organismului uman", a precizat acesta.

El a spus c─â lucrurile sunt mai puternice, mult mai profunde atunci c├ónd exist─â o eclips─â total─â. "C├ónd este par┼úial─â sunt ┼či efectele par┼úiale, mult mai reduse dec├ót ├«n cazul unei eclipse totale. ├Än cazul persoanelor care sufer─â de depresie, starea se acutizeaz─â, pentru c─â e vorba de o sl─âbiciune general─â a st─ârii psihice ┼či a organismului persoanelor respective. Cu c├ót e┼čti mai expus ┼či ai vulnerabilit─â┼úi de genul acesta, se poate s─â fii mai afectat", a completat Dumitra┼čcu.

├Än acest context, psihologul Hanibal Dumitra┼čcu a afirmat c─â, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei par┼úiale de Soare, oamenii ar trebui s─â cread─â mai pu┼úin ├«n reprezent─ârile acestea colective conform c─ârora "eclipsa aduce cu ea r─âzboaie, cutremure, calamit─â┼úi de tip natural". "Este doar o poveste, o mitologie ┼či nu are de cele mai multe ori leg─âtur─â cu realitatea, poate doar cu coinciden┼úele", a concluzionat acesta.

Pe de alt─â parte, psihoterapeutul Cristian Andrei a declarat c─â eclipsa par┼úial─â de Soare nu are efecte secundare asupra s─ân─ât─â┼úii, ci asupra interpret─ârii. "Oamenii cu mai pu┼úin─â cultur─â interpreteaz─â mai alarmist, oamenii cu suficient─â cultur─â ├«┼či v─âd de treaba lor", a ad─âugat acesta.

Eclipsa par┼úial─â de Soare de vineri va ├«ncepe ├«n jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim ├«n jurul orei 11.56 ┼či se va ├«ncheia la 13.05, cu o durat─â medie pentru Rom├ónia de dou─â ore ┼či 20 de minute.