Cum influenţează stresul apariţia unei sarcini

1 2 jpg jpeg

Courtney Denning-Johnson Lynch, director al Departamentului de Epidemiologie Reproductivă de la Universitatea de Stat din Ohio, împreună cu colegii săi au descoperit că femeile care au un nivel ridicat de alfa amilază (indicator natural al stresului din salivă) au cu 29% mai puţine şanse să devină mame.

Mai mult, ele sunt de două ori mai predispuse infertilităţii, spre deosebire de femeile care au un nivel redus de alfa amilază.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au urmărit timp de un an starea de sănătate a 501 femei (cu vârsta între 18 şi 40 de ani), care aveau probleme de fertilitate.

În primă fază, specialiştii au analizat nivelul de alfa amilază în cazul fiecărei participante, după care au colectat monstre din salivă în fiecare primă zi a ciclului menstrual în cele 12 luni de cercetare.

Dintre participante, cele care erau mai stresate aveau mult mai puţine şanse să rămână însărcinate.

,,Dovezile pe care le-am obţinut în urma studiului arată că femeile care nu reuşesc să rămână însărcinate ar trebui să ia în calcul şi reducerea nivelului de stres. Dacă acordă mai multă importanţă acestui factor, practică exerciţii de meditaţie sau de yoga pot să reducă nivelul de stres destul de mult”, a afirmat profesorul Courtney Denning-Johnson Lynch.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Human Reproduction”.