Cum influenţează stresul apariţia unei sarcini

1 2 jpg jpeg

Courtney Denning-Johnson Lynch, director al Departamentului de Epidemiologie Reproductiv─â de la Universitatea de Stat din Ohio, ├«mpreun─â cu colegii s─âi au descoperit c─â femeile care au un nivel ridicat de alfa amilaz─â (indicator natural al stresului din saliv─â) au cu 29% mai pu┼úine ┼čanse s─â devin─â mame.

Mai mult, ele sunt de două ori mai predispuse infertilităţii, spre deosebire de femeile care au un nivel redus de alfa amilază.

├Än cadrul studiului, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au urm─ârit timp de un an starea de s─ân─âtate a 501 femei (cu v├órsta ├«ntre 18 ┼či 40 de ani), care aveau probleme de fertilitate.

├Än prim─â faz─â, speciali┼čtii au analizat nivelul de alfa amilaz─â ├«n cazul fiec─ârei participante, dup─â care au colectat monstre din saliv─â ├«n fiecare prim─â zi a ciclului menstrual ├«n cele 12 luni de cercetare.

Dintre participante, cele care erau mai stresate aveau mult mai pu┼úine ┼čanse s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate.

,,Dovezile pe care le-am ob┼úinut ├«n urma studiului arat─â c─â femeile care nu reu┼česc s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate ar trebui s─â ia ├«n calcul ┼či reducerea nivelului de stres. Dac─â acord─â mai mult─â importan┼ú─â acestui factor, practic─â exerci┼úii de medita┼úie sau de yoga pot s─â reduc─â nivelul de stres destul de multÔÇŁ, a afirmat profesorul Courtney Denning-Johnson Lynch.

Concluziile studiului au fost publicate ├«n Jurnalul Medical ,,Human ReproductionÔÇŁ.