Cum influenţează hrana gravidelor viitorul bebeluş

1 2 jpg jpeg

Alimentaţia junk-food şi sarcina nu ar trebui să fie asociate deoarece ar putea fi afectată sănătatea copilului care se va naşte. Copiii expuşi în uter la alimente grase şi dulci sunt mai expuşi riscului de hiperactivitate, potrivit studiului realizat la Kings College din Londra, publicat în revista Journal of Child Psychology and Psychiatry, citat de Agerpres.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetătorii au urmărit 83 de copii cu tulburări de comportament sau hiperactivitate precoce şi 81 de copii fără un istoric de acest tip. Anamneza regimului alimentar al mamelor din timpul sarcinii, a descoperit că nou-născuţii cu cel mai mare risc au fost expuşi în uter la o dietă de tip 'junk food', inclusiv la produse industriale prelucrate grase şi dulci.

Cauza acestui fenomen este dată de modificările genetice legate de această dietă care ar perturba expresia unei gene, IGF2 (implicate în dezvoltarea fetală, inclusiv în cea a anumitor zone ale creierului asociate hiperactivităţii). Această modificare a ADN-ului a fost, de asemenea, constatată la copiii ale căror mame au suferit de foame în Ţările de Jos în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, susţin autorii studiului.

Această cercetare permite oamenilor de ştiinţă să sublinieze rolul-cheie al unei diete sănătoase şi echilibrate in timpul sarcinii pentru sănătatea mintală a copilului. Pentru a investiga acest domeniu ştiinţific, autorii sugerează posibilitatea de a efectua studii privind rolul specific al anumitor grăsimi în creierul copiilor. Omega 3 conţinut în peştele gras şi în seminţele de plante oleaginoase au un astfel de efect protector asupra dezvoltării neuronilor.

Suplimentele nutritive care au dovedit că reduc problemele de comportament la copii sunt foarte importante pentru explorarea în viitor a modificărilor genetice cauzate de acest context, potrivit oamenilor de ştiinţă.